Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Seča struje bez milosti i upozorenja
 
 

Seča struje bez milosti i upozorenja

seca strujeGrađani Kragujevca sve češće se, prema zvaničnoj informaciji gradske uprave, obraćaju gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću, tražeći zaštitu od ovdašnje Elektrošumadije, čije ekipe već nedeljama seku struju dužnicima bez upozorenja i bilo kakve selekcije, odnosno vođenja računa o socijalnom i materijalnom položaju onih koje na početku zime ostavljaju u mraku i, neretko, bez grejanja. Ekipe Elektrošumadije u poslednje vreme u kragujevačkim gradskim i prigradskim naseljima, kao što su Pivara, Stara radnička kolonija, Maršić i druga, zbog neplaćenih dugova seku struju i invalidima, samohranim majkama sa mentalnim problemom, porodicama u kojima niko ne radi.

Jedan od žitelja prigradskog naselja Maršić tvrdi da mu je struja isključena zbog duga od 150.000 dinara, čiju polovinu ekipi Elektrošumadije nije mogao da isplati „na licu mesta“, pošto u porodici samo supruga ima mesečna primanja od „svih“ 11.000 dinara, dok je on bez posla već deceniju i po.

Suočena sa sve učestalijim pritužbama Kragujevčana na ponašanje Elektrožumadije, čije ekipe, kako tvrde, u kuće i stanove dužnika stižu nenajavljeno i bez odlaganja im, ukoliko ne mogu odmah da isplate polovinu duga, seku struju, lokalna samouprava obratila se Elektrošumadiji, pozivajući njene nadležne da omogući građanima da dug za struju otplate u 12 rata, dok bi socijalno ugrožene porodice, predlaže gradska uprava, dugovanja za utrošenu električnu energiju mogle da otplate u roku od 36 meseci. Lokalna samouprava je Kragujevčanima upravo na ovaj način omogućila otplatu dugova za komunalne i druge usluge.

Verujemo da ćete ovaj apel shvatiti dobronamerno i da ćete imati sluha, moralne i socijalne odgovornosti da zajednički prevaziđemo ovaj egzistencijalni problem građana Kragujevca, navodi se, između ostalog, u jučerašnjem obraćanju gradske uprave nadležnima u Elektrošumadiji.

Dužničko ropstvo

Gradska uprava u obraćanju Elektrošumadiji navodi da kragujevačka domaćinstva za struju duguju 3,7 milijatrdi, dok su dugovanja građana Srbije EPS-u dostigla 52 milijarde dinara, što ukazuje na činjenicu da prosečne domaće zarade ne mogu da prate evropske cene energenata u Srbiji. Čelnici lokalne samouprave upozoravaju nadležne u Elektroprivredi Srbije da cenom struje, naplatom dugova koje opterećuju visoke kamate, građane Kragujevca i Srbije teraju u svojevrsno dužničko ropstvo.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži