Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Torino pomogao botaničku baštu
 
 

Torino pomogao botaničku baštu

botanicka-bastaU gradskom parku Ilina voda, u industrijskoj zoni Kragujevca, nastavljeno je uređivanje arboretuma, botaničke bašte, započeto u maju, za šta je grad Torino izdvojio 4.000 evra. Pored kragujevačkog Gradskog zelenila, u realizaciju donacije uključene su nevladine organizacije “Rete” iz Italije, kao i Eko-park iz Srbije, koji je izletište u Ilinoj vodi, legat Svetozara i Andreje Anderejevića iz 1900. godine, otrglo iz korova, nemara i zaborava.

- Učesnik istog projekta je i grad Breza, iz Bosne i Hercegovine. Dobićemo prostor, koji će moći da koriste osnovne i srednje škole, kao i ustanove za decu, za edukaciju najmlađih – kaže dr Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

Ljiljana Tirnanić, direktorka kragujevačkog “Zelenila”, s kojim je ugovorena donacija iz Italije, kaže da će ovih dana biti postavljen pokriveni letnjikovac od oko devet kvadrata, kao i da će se najesen, čim to vegetacija omogući, arboretum biti proširen novim sadnicama. Pored table o arboretumu, svaka sadnica će biti obeležena posebnim natpisom o vrsti i poreklu biljke, na latinskom i srpskom jeziku.

Suzana Milojević Stojanović iz “Gradskog zelenila” navodi da će na oko 700 kvadrata parka, koji se inače prostire na više od sedam hektara, u arboretumu biti zasađeno više od sto stabala, tridesetak žbunova i perena i 1.500 sadnica cveća. Prema njenim rečima, četinari i lišćari, karakteristični za Šumadiju, predstavljaće pravu malu ekološku radionicu.

Kragujevački komunalci posetili su Torino i upoznali se sa iskustvima u uređivanju gradova u Italiji, pa se očekuje i nastavak takve saradnje.

Izvor: Pravda

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži