Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac traži lokale vredne tri miliona evra
 
 

Kragujevac traži lokale vredne tri miliona evra

168475_regkragujevac2_fGradske vlasti Kragujevca pokrenule su sporove kako bi grad u vlasništvo vratio više od 50 lokala u centralnoj gradskoj zoni, za koje tvrde da su bespravno prodati tokom privatizacije.

Među njima, kako kaže Nebojša Vasiljević, član gradskog veća zadužen za investicije, ima i objekata koji su još uvek „državna imovina“, ali kojima je promenjena namena, odnosno koje izdaju pod kiriju oni koji nisu pravi vlasnici. Imovina koju grad želi da vrati je vredna više od tri miliona evra.

- Mi smo još pre 14 godina prikupili svu dokumentaciju i pokrenuli borbu da vratimo ono što pripada gradu. Naime, početkom šezdesetih godina dvadesetog veka deo imovine koja je bila gradska dat je pojedinim preduzećima na privremeno korišćenje. Od one imovine koja je data na trajno korišćenje mi smo se oprostili. Ali, desilo se da su razna preduzeća preuzela lokale i placeve privremeno, a onda, kada su propala, prodali su tuđe lokale drugim vlasnicima. Neke firme, nakon propasti, čak i izdaju pod rentu lokale koji su gradski, i stavljaju novac na svoj račun. Grad mesečno gubi na taj nači, godinama unazad, oko 100.000 evra, koliko bi zaradio samo na osnovu zakupa - kaže Nebojša Vasiljević.

Dodatna komplikacija oko povratka imovine koja je, kako pokazuje sva dokumentacija, uknjižena na grad, nastala je privatizacijom velikih društvenih preduzeća koja su sada u privatnim rukama. Jedan od najvrednijih lokala u strogom centru grada, kojim je nekada gazdovalo TP „Srbija“, pod sporom je.

Sada je tu prodavnica „Najki“, a taj prostor je pod zakup dala belgijska firma „Delez“. Osim tog lokala, sporno je još 16 objekata koji su u rukama Belgijanaca.

Nekadašnji „22. decembar“ je imao 14 lokala koje je dobio privremeno, ali nije vratio gradu. Na spisku firmi sa kojima se grad spori su i „Robne kuće“, ali i pčelarske, frizerske i živinarske zadruge koje u svom posedu drže vrednu imovinu.

- Problem je i to što su mnogi lokali, koji su jasno gradsko vlasništvo nacionalizovani posle Drugog svetskog rata. Grad će, nakon donošenja Zakona o restituciji, rado sve ratiti starim vlasnicima, ali i to ne može, jer su raznim preprodajama, zauzimanjima, i čak nelegalnim zaposedanjima oni u tuđim rukama - kažu u gradskoj vlasti.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži