Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Iz Italije u Kragujevac na praksu
 
 

Iz Italije u Kragujevac na praksu

masaMaša Njegovan, studentkinja ekonomije, menadžmenta i inovacija u Italiji, doputovala je u Kragujevac u okviru projekta letnje prakse studenata iz dijaspore u lokalnoj samoupravi. Cilj projekta je da se mladi ljudi motivišu za povratak u zemlju i stečena znanja u inostranstvu upotrebe za dobrobit Srbije, kroz upoznavanje sa ulogom lokalne samouprave u privrednom sistemu zemlje.

- Do sada sam bila sigurna da ću da ostanem u inostranstvu. Onda sam se priključila ovoj akciji kako bih, zapravo, preispitala sopstvene odluke i eventualno se predomislila. Mislim da je to bio pravi potez, jer sve više verujem da ću moći da pomognem svojoj zemlji znanjem stečenim u Italiji, kaže Maša nakon samo dva dana u Kragujevcu.

Pošto joj je inače predmet interesovanja automobilska industrija, kako nam je rekla, ovo je prava sredina za nju. Planira i magistarski rad na tu temu i želi da se upozna i sa radom "Fijata".

Odrasla je u Beogradu, ali kaže da joj se Kragujevac sviđa na prvi pogled:

- Grad je izuzetno lep. Jeste mnogo manji od Beograda, ali je jako prijatan i svi su srdačni u njemu.

Projekat  letnje prakse sprovodi se u 18 gradova Srbije, a Maša Njegovan je samo jedna od devetnaestoro mladih iz dijaspore koji će leto provesti u nekom od njih.

Studenti će posetiti lokalne kompanije i upoznati se i sa investicionim i turističkim potencijalima opštine u kojoj su. S obzirom na poznavanje jezika i kulture zemalja u kojima žive, očekuje se da će moći da pomognu u pripremi informacija za strane investitore, ambasade i donatore i tako ojačaju veze opština sa inostranstvom.

Tokom desetak dana, tačnije do 29. avgusta, imaće priliku da se upoznaju i sa radom opštinske administracije, kao i odeljenja poput Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kabineta gradonačelnika i predsednika opštine, uslužnog centra, odeljenja za skupštinske poslove, i drugih.

Projekat realizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NELAD), a studenti iz Italije, Francuske, Austrije, Nemačke, SAD, Kanade, Slovačke i Makedonije boraviće u Vranju, Kragujevcu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Čačku, Apatinu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Zemunu, Inđiji, Negotinu, Novom Bečeju, Paraćinu, Rumi, Sokobanji, Ćupriji i Ubu.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži