Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Otvoren centar za porodični smeštaj
 
 

Otvoren centar za porodični smeštaj

rasim_ljajicU Kragujevcu je danas otvoren Centar za porodični smeštaj, u kome će hranitelji i usvojitelji dece dobijati stručnu pomoć i usluge. Kragujevački centar će pokriva teritoriju 33 opštine u kojima je 529 dece smešteno u 382 hraniteljske porodice. 

Centar za porodični smeštaj otvorio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić koji je najavio da će, do kraja godine, takve institucije, posle Beograda i kragujevca biti otvorene u Ćupriji, Nišu i najverovatnije i u Užicu.

Od 2002. godine, postigli smo odlične rezultate u oblsti razvoja hraniteljstva. Tada smo u domovima za smeštaj dece bez roditeljskog staranja imali 1.900 štichenika, dok ih je danas 760. Plan je da se taj broj smanji na ukupno 400 dece koja će ostati u domovima, rekao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da je u Srbiji 2002. godine u hraniteljskim porodicama bilo 2.300 dece, dok sada u 3.700 porodica živi 5.100 dece. 

Krajnja namera nam je da deca rastu u prirodnom, što manje restriktivnom okruženju i da ih što manje smeštmo u domove i institucije, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Centri za porodični smeštaj pružaće pomoć hraniteljskim porodicama i deci, ali i porodicama koje se odluče da usvoje decu.

Ministar Ljajić je rekao da država godišnje za razvoj hraniteljstva izdvaja više od dve milijarde dinara navodeći da je to "jedan od ključnih stubova u sistemu socijalne zaštite i reformi u toj oblasti". 

On je rekao da se prilikom otvaranja centara za porodični smeštaj koriste postojeći kapaciteti i da nema novih izdvajanja.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži