Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Centar za matične ćelije otvaraju 2013.
 
 

Centar za matične ćelije otvaraju 2013.

cmc-kragujevacCentar za matične ćelije pri Medicinskom fakultetu u Kragujevcu trebalo bi da proradi početkom 2013. godine, pošto je država preko kredita Evropske investicione banke obezbedila 5,17 miliona evra za izgradnju. Završen je glavni građevinski projekat i u toku je izrada projekta tehnologije, a u novembru će biti raspisan tender za izvođača radova.

Ovo će biti glavni naučnoistraživački centar u kome će se proučavati nove metode lečenja, koje će kasnije biti primenjene u klinikama ne samo u Srbiji već i u regionu. Zahvaljujući centru u Kragujevcu, pacijenti će moći da dobiju tretmane matičnim ćelijama i u Srbiji i neće morati da putuju u inostranstvo. U drugoj fazi u okviru centra biće formirana i banka za matične ćelije.

- Od 5,17 miliona evra, tri miliona su namenjena za nabavku najsavremenije opreme, a 2,1 milion za izgradnju objekta od 4.000 kvadrata. Glavni građevinski projekat je završen, ali on nije sadržao uporedni projekat tehnologije kojim se zahtevaju specifični uslovi za ovakvu vrstu objekata, a to je ugradnja specijalne opreme, izgradnja prostorija sa posebnim klimatskim uslovima, instalacijom i tehnologijom. Već je dogovoreno da se glavni projekat upotpuni, i do kraja oktobra biće završen - kaže Zdravković.

Ministarstvo za nauku za izgradnju centra obezbeđuje 80 odsto sredstava, a ostatak grad Kragujevac i Medicinski fakultet. Gradsko veće je već donelo odluku o izdvajanju 400.000 evra, a kako bude tekla gradnja, biće realizovane i nabavke opreme. Nebojša Arsenijević, dekan Medicinskog fakulteta, kaže da je tim stručnjaka već obišao centre za matične ćelije u svetu kako bi se izbegle greške.

- Insistiramo na tome da se oprema kakva je primenjena u svetu, primeni i u Kragujevcu, ali i da ne napravimo nijednu grešku koju su oni napravili pri gradnji ovakvih objekata. Pored profesora Miodraga Stojkovića, okupili smo svetski priznate stručnjake i sa njima potpisali ugovore da dolaze po mesec dana - kaže Arsenijević. Kako saznajemo, biće angažovani i profesori Lejla Armstrong, Slaven Erceg, Majlinda Lako i drugi.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži