Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Sećanje na nedužne žrtve
 
 

Sećanje na nedužne žrtve

U kragujevačkim Šumaricama, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima (V/3) sutra (ponedeljak) će biti organizovan tradicionalni Veliki školski čas, komemorativna manifestacija kojom se evociraju uspomene na nekoliko hiljada nedužnih žitelja centra Šumadije koje su vojnici nemačkog Vermahta, uz pomoć LJotićevaca, na šumaričkim padinama streljali 21. oktoba 1941. godine.

 

Sa Velikog školskog časa, na kojem će sutra biti izveden muzičko-scenski program, odnosno poema “Pouke iz šume”, autora Aleksandra Šurbatovića, decenijama unazad se domaćoj i međunarodnoj javnosti šalje poruka mira: „Da se Šumarice više nikada i nigde ne ponove“, pošto se radi o jednom od najvećih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom, ne samo u Srbiji i na Balkanu, nego i znatno šire. Velikom školskom času u Šumaricama prisustvovaće veliki broj gostiju i zvanica iz zemlje i inostranstva, medju kojima i predstavnici državnih i gradskih institucija i ustanova, te diplomatskog kora i gradova pobratima Kragujevca sa prostora bivše Jugoslavije i iz Evrope.

Vence na Spomenik streljanim djacima i profesorima sutra će položiti delegacije Prve kragujevačke gimnazije (čiji su učenici i nastavnici streljani na tom mestu 21. okrtobra 1941.), Vlade i Vojske Srbije, kragujevačke gradske uprave i drugih organizacija, ustanova i institucija. Velikom školskom času prethodiće, takođe već tradiocionalni moleban kragujevačkim novomučenicima, koji će, kraj Spomenika kragujevačkim novomučenicima, služiti vladika Jovan sa sveštensvom Šumadijske eparhije SPC.

Uoči Velikog školskog časa, u Muzeju “21. oktobar”, u Šumaricama, u noći između nedelje i ponedeljka organizovano je tradicionalno Bdenje, dok je tokom jučerašnje u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održana Komomorativmna akademija, na kojoj je iznova odata pošta streljanim učenicima i profesorima te škole. Podsetimo i ovom prilikom da je nacistička odmazda nad žiteljima Kragujevca i okoline, zbog prethodne zajedničkog četničko-partizanskog napada na gornjomilanovačkom drumu u kojem je poginulo deset, a ranjeno 26 nemačkih vojnika, počela 19. oktobra 1941., u selima, danas prigradskim naseljima Ilićevo, Maršić i Grošnica, u kojima je toga dana ubijeno više od 400 ljudi, i u kojima je prekjuče organizovana komemorativna manifestacija pod nazivom “Tri oktobra juče su, u naselju Bagremar, položeni venci kraj Spomenika stradalim Srbima (komunistima) i Jevrejima, koji su streljani 20. oktobra 1941.

Istovremeno su, s obzirom da je sticajem istorijskih okolnosti, Kragujevac od Nemaca oslobodođenja 21. oktobra (1944,) ovde juče položeni venci i cveće na spomenicima stradalih oslobodilaca: partizana i Crvenoarmejaca. Pošta je, međutim, juče odata i žrtvama posleratnog revolucinarnog terora kojima je, još pre 20-tak godine,naspram „Gromovića ulaza“ u nekadašnji Vojnotehnički zavod (posleratnu Zastavu), podignuto odgovarajuće spomen obeležje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži