Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac OD PRESTONICE DO INDUSTRIJSKOG CENTRA SRBIJE – KRAGUJEVAC SREDINOM 19. VEKA
 
 

OD PRESTONICE DO INDUSTRIJSKOG CENTRA SRBIJE – KRAGUJEVAC SREDINOM 19. VEKA

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa Istorijskim institutom iz Beograda organizuje okrugli sto: OD PRESTONICE DO INDUSTRIJSKOG CENTRA SRBIJE – KRAGUJEVAC SREDINOM 19. VEKA Namera organizatora je da se naučni fokus usmeri na istoriju Kragujevca u svojevrsnom razdoblju tranzicije – od gubljenja prestoničkog statusa 1839/41. godine do njegovog izrastanja u industrijski centar Srbije, do kojeg je došlo u drugoj polovini 19. veka.

 

 

Osobena uloga Kragujevca u istoriji Srbije 19. veka – funkcija političkog centra u prvoj, a potom industrijskog centra u drugoj polovini tog perioda, inspirativna je i nedovoljno istražena tema. Smatramo da će usmeravanje naučne pažnje na činioce koje su doveli do društvenih promena, kao i na raznovrsne aspekte iz istorije Kragujevca u razdoblju tranzicije sredinom 19. veka (političke, ekonomske, vojne, prosvetne, kulturne, urbanističke, demografske...), doprineti ne samo boljem poznavanju istorije Kragujevca, već i istorije Srbije u „dugom 19. veku“. U uvodnom delu programa će prof. dr Marina Trajković Bidžovski, uz klavirsku pratnju prof. dr Sanje Milenić, izvesti solo pesme iz opusa Kornelija Stankovića, koje ilustruju taj istorijski period.

Okrugli sto OD PRESTONICE DO INDUSTRIJSKOG CENTRA SRBIJE – KRAGUJEVAC SREDINOM 19. VEKA održaće se 17. oktobra (četvrtak) 2019. u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, sa početkom u 10 časova. Ovaj događaj je deo programa Oktobarskih svečanosti grada Kragujevca.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži