Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac na putu svile
 
 

Kragujevac na putu svile

Kineski grad Sijan od danas je domaćin trodnevnog okruglog stola čiji je cilj, prenosi Služba informisanja kragujevačke gradske uprave, povezivanje i uspostavljanje saradnje između gradova na čuvenom i vekovima starom „Putu svile“.

 

Pored predstavnika lokalnih samouprava iz Kirgistana, Malezije, Francuske, Nepala, Tajlanda, Turske i Grčke, Srbiju predstavlja grad Kragujevac. – Odnosi Kragujevca i Sijana imaju veliki značaj kako u samom Kragujevcu i ljude koji ga vode, tako i za čitavu Srbiju, rekao je obraćajući se učesnicima okruglog stola u tom kineskom gradu Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju. Ustvrdio je, pritom, da je saradnja nižih nivoa vlasti ogledalo odličnih odnosa političkog vrha Srbije i Kine. Nadogradnja političkih odnosa je, smatra on, ekonomska saradnja koja znači razvoj i prosperitet. Ocenio je, potom, da se no što je Kina postigla na polju razvoja, u najširem smislu te reči, a u relativno kratkom periodu, „može opisati kao čudo“. Iskustva koje je ona u tom periodu i na tom putu stekla su neprocenjiva za zemlje poput Srbije i grad poput Kragujevca.

Srbija je mala zemlja a Kina njen veliki i skromni prijatelj koji je uvek u prošlosti bio tu da pomogne kada je Srbija bila u teškim trenucima. Projekat „Jedan pojas jedan put“ je način na koji Kina pomaže svojim prijateljima u razvoju i prosperitetu. Naše iskustvo pokazuje da Kina ne deli zemlje prema veličini već sa svima nastoji da uspostavi što kvalitetnije moguće odnose. Ovakvi skupovi na kojima se razmatraju i dele konkretni mehanizmi, metode i sredstva komunikacija i konsultacija, imaju za cilj pospešivanje razvoja zemalja i gradova koji u ovakvim diskusijama učestvuju, jer se od Kine može mnogo toga naučiti, rekao je Štajna juče u Sijanu. Predložio je, pritom, da se razmotri i mogućnost osnivanja investicionog fonda, namenjenog za projekte lokalnih samouprava koje se nalaze na trasi „Jedan pojas, jedan put“, kao i konkretnih operativnih tela koja bi češće se sastajala, možda u različitim zemljama tj gradovima čiji su predstavnici ovde prisutni i koja bi postavljala konkretne ciljeve.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži