Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Đurđevdan u Kragujevcu
 
 

Đurđevdan u Kragujevcu

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Uoči Đurđevdana pletu se i venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike i njime se kite kapije i ulazna vrata u kući.

 

Na današnji praznik pre 190 godina u manastiru Vraćevšnici, održana je skupština srpskih starešina, koja je donela istorijske odluke za mladu srpsku državu. Predstavnici našeg naroda odlučili su da Kragujevac postane glavni grad Srbije i da slava nove prestonice bude praznik svetog Đorđa Pobedonosca.

Đurđevdanski folklorni maraton

Četvrti Đurđevdanski folklorni maraton u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“, zbog kiše, održan je danas u Sportskoj hali “Gordana Goca Bogojević“. Ove godine, zbog lošeg vremena, izostao je sada već tradicionalni defile folklornih društava centralnim ulicama Kragujevca.

Pored domaćina Prvog i Drugog tima Abraševića, Omladinskog i Dečijeg ansambla u folklornom maratonu nastupila su brojna kulturno - umetnička društva: Folklorni ansambl “Pletenka“ iz Bitolja, KUD “Čajavec“ iz Banja Luke, KUD “Svilen konac“, Akademski folklorni ansambl “Svetozar Marković“, KUD “Dukati“, Zavičajno udruženje Krajišnika Nikola Tesla.

U četvrtom folklornom maratonu, prema rečima organizatora, nastupilo je blizu 400 učesnika koje isključivo spaja ljubav prema tradiciji i folkloru. Publika je bila u prilici da uživa ne samo u pesmama i igrama Šumadije, Srbije, Makedonije i Republike Srpske, nego i u raskošnim narodnim nošnjama.

Centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ po svom konceptu rada na pravi način pokazuje kako se čuva tradicija, kultura i umetnost jednog naroda i zato predstavlja ustanovu kulture od nacionalnog značaja.

foto: Opanak.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');