Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U Kragujevcu održan okrugli sto o elektronskim pravnim bazama
 
 

U Kragujevcu održan okrugli sto o elektronskim pravnim bazama

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, Službeni glasnik je održao okrugli sto na temu „Elektronske pravne baze“, a aktivno učešće uzeli su Dobrosav Milovanović, prodekan za naučni i stručni rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Goran Petrović, rukovodilac biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Nikola Milovančević, pomoćnik urednika za bazu važećih propisa i arhive službenih glasila u JP Službeni glasnik.

 

Osim govornika, okruglom stolu prisustvovali su i relevantni predstavnici lokalnih pravosudnih institucija i advokatskih kancelarija koji su takođe učestvovali u diskusiji na temu postojećih pravnih elektronskih baza i mogućnosti unapređenja digitalnih usluga u pomenutoj oblasti. Tom prilikom svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa novom, unapređenom verzijom sajta Pravno-informacionog sistema Republike Srbije (www.pravno-informacioni- sistem.rs), čije je vođenje, kao delatnosti od opšteg interesa, povereno Službenom glasniku. Nakon okruglog stola održana je prezentacija studentima prava.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Pravno-informacioni sistem Republike Srbije predstavlja najveću pravnu bazu u Srbiji i jedina sadrži važeće i zvanične zakone i druge propise u izvornom i tačnom obliku uz mogućnost jednostavnog praćenja izmena i dopuna. Dodatnu pogodnost predstavlja besplatna dostupnost svih važećih propisa za sve građane koji imaju pristup internetu. Pored toga, baza je lako i brzo pretraživa, budući da korisnici na jednom mestu mogu pronaći sve brojeve „Službenog glasnika RS“, arhivu službenih glasila, usklađenu sudsku praksu koja počiva na merodavnim odlukama, komentare i tumačenja zakona, različite evropske direktive i zakone, kao i presude i objašnjenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

„Službeni glasnik ima tradiciju objavljivanja zakona, propisa i drugih akata više od 200 godina, a svaki propis koji stupa na snagu, stupa tek kada se objavi upravo u ovom listu. Zato je sajt Pravno informacionog sistema, kojim upravlja Službeni glasnik, najpouzdaniji izvor pravnih informacija. Osim što je prilagođen potrebama prosečnog građanina, sajt predstavlja značajan alat za rad advokata, tužilaca, sudija i drugih pravnih subjekata kojima u velikoj meri olakšava rad i štedi vreme“, izjavio je Dobrosav Milovanović, prodekan za naučni i stručni rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži