Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prijem za učenike iz Piteštija i Sirena
 
 

Prijem za učenike iz Piteštija i Sirena

U Kragujevcu u okviru pet različitih međunarodnih projekata, trenutno boravi oko 150-oro mladih iz više evropskih zemlja.

Oni su u našem gradu u okviru studentskih programa i tradicionalne razmene sa gradovima pobratimima. Za osnovce iz Piteštija i učenike srednjih škola iz Sirena danas je priređen prijem u Skupštini grada. Saradnja sa rumunskim pobratimom traje od 1975. godine, a u okviru tradicionalne razmene, jutros su deca iz Kragujevca otputovala u Pitešti. Grad je za goste iz Rumunije, pored upoznavanja sa znamenitostima iz Šumadije, obezbedio i boravak na Zlatiboru.

Iako su Kragujevac i Siren pobratimi, boravak dece iz Francuske nije učenička razmena, već projekat Erasmus plus - Međunarodni program Evropske komisije koji za cilj ima obrazovanje, obuku i mobilnosti mladih, kao i sklapanje saradnje sa institucijama i organizacijama iz oblasti obrazovanja, mladih i sporta. U okviru tog projekta, mladi iz Sirena u Kragujevcu snimaju film o toleranciji i prihavatanju različitosti, koji će premijerno biti prikazan 23. jula, u Skupštini grada, a po povratku u Siren, prikazivaće se u srednjim školama, kako bi promovisao multikulturalnost i razumevanje. Sednjoškolci iz Sirena, 20. jula, organizovaće humanitarnu akciju u Velikom parku, gde će po simboličnim cenama prodavati kolače, osvežavajuće koktele i slike, a sav prihod biće uplaćen Prihvatilištu za decu.

Grad Kragujevac, za sve goste iz inostranstva, 23. jula organizuje veliko druženje u Pešačkoj zoni, uz muziku i puštanje papirnih lampiona, a u večernjim satim i koncert kragujevačkih bendova u Kneževom arsenalu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži