Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kontrolisanje poslovanja javnog sektora
 
 

Kontrolisanje poslovanja javnog sektora

Lokalna samouprava u Kragujevcu dobila je svog prvog gradskog revizora koji će kontrolisati poslovanje celokupnog javnog sektora, odnosno svih ustanova i preduzeća čiji je osnivač grad.

Za prvog kragujevačkog gradskog revizora, sa petogodišnjim mandatom, ovdašnje Gradsko veće nedavno je imenovalo mr Milijanu Ratković. Interna revizija je, prema njenim rečima, savetodavna aktivnost, i prvenstveno se bavi proverom propisa, primenom zakona, procedura i internih akata, pri čemu je veoma važno da se napravi razlika između pojmova interna kontrola i interna revizija, koja predstavlja drugi stepen kontrole.

U nadležnosti gradskog revizora je nadzor sistema interne kontrole - da li je i koliko efikasan i da li doprinosi ostvarivanju rezultata. Mi smo zapravo pomoć u radu, pružamo određene instrukcije u procesu upravljanja organizacijom i upravljanja svim rizicima koji postoje u poslovanju budžetskih korisnika, prenosi sajt kragujevačke gradske uprave izjavu Milijane Ratković, u kojoj ona napominje i da je "gradski revizor nezavistan i samostalan u radu".

Inače, mišljenje gradskog revizora nakon kontrole obavezujuće je, te ono što se konstatuje kao propust mora de bude ispravljeno. Gradski revizor kao nezavisna institucija podređen je gradonačelniku. Otuda će revizor uskoro potpisati i povelju sa gradonačelnikom, kojom će biti određene smernice o tome šta je revizija i cilj rada, koja su ovlašćenja, delokrug rada i ko podleže kontroli. Povelja takođe definiše obaveze i odgovornost gradonačelnika prema internom revizoru.

Interna revizija u Srbiji zakonom je, podsetimo, formirana 2006. godine. Interni revizori su dužni da se u svom radu pridržavaju povelje interne revizije, etičkog kodeksa, priručnika kojim se propisuje metodologija rada i uputstava i instrukcija koje, u skladu sa Zakonom, donosi ministar finansija.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži