Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Studenti u „Kneževom arsenalu“
 
 

Studenti u „Kneževom arsenalu“

U delu nekadašnje Topolivnice (docnije Vojnotehničkog zavoda – VTZ), koja je u javnosti poznatija po nazivu „Knežev arsenal“, i koja se prostire na 110.00 kvadrata pod krovom i više od 50 hektara, uskoro bi mogli da se usele studenti kragujevačkog Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM-a), koji od osnivanja nema svoju zgradu, već nastavne i druge aktivnosti organizuje na više lokacija u gradu.

Pored toga, sređivanjem tog, sada napuštenog prostora, koji je grad 2006. godine kupio od „Zastave“ za 180 miliona dinara, Kragujevcu bi delom bilo vraćeno lice srpske prestonice, odnosno upotrebna namena lokacije koja se nalazi u sklopu dvorskog kompleksa Obrenovića – Milošev venac.

 

Ovo je zaključeno na nedavnoj, prvoj sednici Saveta za realizaciju projekta revitalizacija „Kneževog arsenala“ kojom je predsedavao predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji je prihvatio poziv grada Kragujevca i ovdašnjeg univerziteta da bude pokrovitelj revitalizacije tog jedinstvenog industrijskog i arhitektonskog kompleksa u Srbiji. Pored Tomislava Nikolića, članovi Saveta su Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan, Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesku u Parizu, Miško Korać sa Instituta za arheologiju, Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Srbije za kulturu, predstavnici grada Kragujevca i drugi. Grad Kragujevac, istaknuto je na sednici saveta, svoj budući razvoj prepoznaje u obnovi ovog gradskog prostora i njegovom pretvaranju iz višedecenijske pozicije svojevrsnog „zabranjenog grada“ unutar gradskog jezgra u centar znanja, kulture, kreativnih industrija i savremenog poslovanja. Na drugoj strani, Univerzitet prepoznaje taj prostor kao ambijentalnu sredinu koja će doprineti daljem razvoju umetničkih oblasti, u skladu sa planovima Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Ogroman je posao pred nama, i da bi se taj kompleks priveo nameni, potrebno je deset do 15 godina. Potrebno je i mnogo para, a novac ćemo naći kroz projekte. Probaćemo i da zainteresujemo one koji su projektovali Vojnotehnički zavod – Belgiju i Francusku, koje su i ranije pokazivale interesovanje za uređenje tog prostora. FILUM ima skoro 3.000 studenta, a zadatak studenata umetnosti biće da taj prostor preurede, rekao je na sednici saveta rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Slobodan Arsenijević. Na ovom skupu napomenuto je da bi FILUM bio smešten u nekadašnjoj Mašinskoj radionici VTZ-a, a dekanat fakulteta u zgradi Čaurnice, u kojoj je davne 1884, u prisustvu kralja Milana i kraljice Natalije, upaljena prva električna sijalica u Srbiji.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');