Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Dve krivične prijave kragujevačkim lekarima
 
 

Dve krivične prijave kragujevačkim lekarima

Nevladina organizacija “Srbija u pokretu” podnela je dve krivične prijave protiv lekara kragujevačkog Kliničkog centra zbog korupcije.

U akciji SMS prijavljivanja nepravilnosti u radu zdravstvenih službi širom Srbije, koju je pre mesec dana započela NVO “Srbija u pokretu” sa ciljem da se stane na put korupciji u zdravstvu, pristiglo je ukupno 219 validnih prijava. Od toga, više od 50 odsto odnosi se na korupciju.

U društvu najbrojnijih po broju prijava građana, pored Beograda, Niša, Smedereva, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice, našao se i Kragujevac, sa devet validnih, a prema oceni “Srbije u pokretu”, dve od njih su zaslužile da budu prosleđene Republičkom javnom tužilaštvu.

Zanimljivost u vezi sa ovom SMS akcijom, prema rečima Predraga Stojičića, predstavnika “Srbije u pokretu” je to da gotovo da nije bilo tzv. lažnih prijava. Kako kaže, dešavalo se da se građani požale na lošu organizaciju rada zdravstvenih službi, šta nije u direktnoj vezi s korupcijom, ali nijedna nije bila neosnovana.

Kako bi što lakše došli do rešenja, građani su upućivani i na Zaštitnika prava pacijenata, Zdravstvenu inspekciju, Tužilaštvo, RFZO, policiju, Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i na Udruženje građana “Pravni skener”.

Imena lekara, kao i oblast u kojoj deluju, javnosti će ostati nepoznanica sve dok tužilaštvo ne odreaguje, a zaštita podataka garantuje se i uzbunjivačima, kako ne bi došlo do neželjnih posledica.

Akcija je u direktnoj vezi i sa radom sajta “Kakav je doktor?”, koji je takođe pokrenula NVO “Srbija u pokretu”. Na tom sajtu pored prijave korupcije, ocenjuje se rad lekara u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Prema izveštaju iz februara ove godine, kragujevački doktori imaju vrlo dobru ocenu, s prosekom 4,4.

Na republičkom nivou, u ime građana, “Srbija u pokretu” podnela je ukupno 32 krivične prijave, a buduće izveštaje, kao i eventualne nove prijave, možemo da očekujemo na mesečnom nivou.

Broj za SMS

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu dostupan je građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, a na sve validne prijave obučeni aktivisti odgovaraju SMS-om ili telefonski u roku od 48 sati. Broj za slanje je 061/24-444-24.

Izvor:Šumadijapress

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži