Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Đurđevdanske nagrade pred odbornicima
 
 

Đurđevdanske nagrade pred odbornicima

Gradsko veće ustanovilo je kandidate za dobijanje Đurđevdanske nagrade u šest oblasti – nauka, obrazovanje, umetnost, humanost, novinarstvo i sport.

Dalja procedura podrazumeva odborničko dizanje ruke „za“ na prvoj sledećoj sednici lokalnog parlamenta. Nakon toga, ukoliko predlozi budu usvojeni, nosioci najvećeg gradskog priznanja biće:

- Dr Milivoje Milovanović (nove sorte strnih žita) za oblast nauke;

- Univerzitetska biblioteka (doprinos razvoju visokog obrazovanja) i Predrag Obrović (organizacija i realizacija kulturno-prosvetnih i umetničkih događaja i aktivnosti) za oblast obrazovanja;

- Galerija „Rima“ (organizacija likovnih izložbi i izdavački poduhvati) za oblast umetnosti;

- Igor Lazarević (urednik portala „Ritam grada“) za oblast novinarstva;

- Nenad Tanasijević i Dušan Aleksić (organizacija svetskog prvenstva u basketu „3 na 3“) , za oblast sporta i

- Radenko Petronijević (obeležavanje godišnjice Svetosavske nagrade) za oblast humanitarnog rada.

Ostali kandidati  nisu prošli selekciju Komisije, te u određenim oblastima neće ni biti nagrađenih. Đurđevdanska nagrada, po tradiciji, zvanično se dodeljuje na Dan grada, 6. maja, na svečanoj sednici Skupštine grada.

Na dnevnom redu današnje sednice Gradskog veća, našle su se još neke odluke.

Usvojena je odluka da se grad Kragujevac uključi u izradu strateškog master Plana održivog razvoja planine Rudnik, gde će projekat biti poveren Gradskoj turističkoj organizaciji.

Data je i saglasnost na pokretanje postupka kojim će se odraditi „akustično zoniranje“ grada. To je, prema rečima Dragana Marinkovića, šefa odeljenja za zaštitu životne sredine, način na koji će moći da se stvore uslovi za smanjenje nivoa buke u zonama stanovanja.

- To je naša obaveza koja proističe iz Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini. Akustično zoniranje znači da je neophodno da se odrede određene zone stanovanja, poslovanja i na taj način uđe u izradu akustičnih karata i akustičnog zoniranja. Na taj način moći će da se ograniči odvijanje određenih delatnosti ili određenih aktivnosti. Zapravo time ćemo tačno znati šta će moći u kojoj zoni da se radi, a biće propisane i određene preventivne mere – rekao je Marinković.

Grad Kragujevac, odlukom Gradskog veća, naći će se i na listi onih koji učestvuju u humanitarnoj akciji dnevnog lista „Blic“ – „Srce za decu“ i to tako što će da omogući da 30 mališana iz cele Srbije, sa svojim pratiocima, besplatno boravi sedam dana u kragujevačkom odmaralištu na Kopaoniku (od 28. juna, do 5. jula 2013).

 

 

Izvor, foto: Sumadija press

This content has been locked. You can no longer post any comment.