Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Petarde - Opasnost
 
 

Petarde - Opasnost

Igranjem sa pirotehničkim sredstvima rizikujete da vam presednu novogodišnji praznici. Ako baš ne možete da odolite petardama, vatrometu, prskalicama, kupujte ih u prodavnicama ovlašćenim za promet takve vrste robe.

Načelnik Odeljenja za preventivnu zaštitu Uprave za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Dragoslav Đukalić apelovao je na građane da ne kupuju nelegalnu pirotehniku kako bi izbegli eventualnu mogućnost povređivanja.

Đukalić je u Novom Sadu na konferenciji za novinare rekao da pripadnici policije i inspekcijske službe poslednjih dana vrše pojačanu kontrolu prodavnica registrovanih za prodaju pirotehnike.

"Svi pirotehnički proizvodi su u zavisnosti od količine eksploziva koji sadrže u sebi podeljeni u četiri razreda s tim što pirotehniku trećeg i četvrtog razreda isključivo mogu da koriste ovlaštena pravna lica", rekao je Đukalić, dodajući da se sredstva prvog razreda slobodno nalaze u prodaji, a drugog razreda jedino mogu da kupe punoletna lica.

On je objasnio da sredstva prvog i drugog razreda u sebi sadrže male količine eksploziva od tri do pet grama, dok pirotehnika trećeg i četvrtog razreda ima i do 250 grama eksploziva. Prilikom korišćenja obavezno treba proveriti deklaracija koja se nalazi na tim sredstvima kao i uputstva za njihovo korišćenje.

Kazne za nelegalnu prodaju pirotehnike iznose do 20.000 dinara do 60 dana zatvora, a posledice po zdravlje koje mogu nastati usled nepravilnog korišćenja, su neprocenljive.
Iz zdravstvenih ustanova upozoravaju da je u ovo doba godine, pogotovo u večernjim satima, sve više pacijenata i to mladih i dece koji imaju raznovrsne povrede uzrokovane petardama. Povrede mogu da budu lakše kao što su opekotine prvog stepena, ogrebotine, razderotine, ali i vrlo teške: gubitak jednog ili više prstiju, neretko i cele šake, teške povrede lica, gubitak oka ili sluha.
Povrede, koje nastaju zbog nepravilnog rukovanja petardama i zbog njihovog lošeg kvaliteta, zahtevaju dugo bolničko lečenje i ostavljaju trajni invaliditet kod deteta ili odrasle osobe.

foto: Blic

MONDO

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži