Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Otvoren sajam poljoprivrede u Kragujevcu
 
 

Otvoren sajam poljoprivrede u Kragujevcu

sajam poljoprivredeU Kragujevcu je otvoren 9. Sajam poljoprivrede, na kome je opremu i proizvode izložilo više od sto proizvođača iz cele Srbije. Najveću sajamsku manifestaciju u Šumadiji otvorio je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović koji je istakao da će gradska uprava i ubuduće nastaviti sa ulaganjima u poljoprivredu. "Gradski budžet naklonjen je poljoprivrednicima i nastavićemo sa ulaganjima, sa ciljem da se mladi vrate u selo, jer za to nije potrebna samo infrastruktura, škole i domovi, već i budžetska podrška onima koji se bave agrarom", rekao je Stevanović.

Na gradskom sajmištu i na prostoru ispred sajamske hale izložena je poljoprivredna mehanizacija, mašine i oprema za prehranu, stočnu hranu, za klanice i mužu, oprema za navodnjavanje, za stočarstvo, šumarstvo, svinjarstvo, zatim vinogradarstvo, živinarstvo.

Tu su i plastenici, hemijski proizvodi, prehrambeni proizvodi, med i oprema za pčelarstvo, stočna hrana, semenska roba, sredstva za zaštitu bilja, cveće, đubriva i drugo.

Odmah po zvaničnom otvaranju Sajma poljoprivrede gosti iz banatske mesne zajednice Melenci priredili su kulturno-umetničku i kulinarasku manifestaciju "Čobanac" u okviru koje su posetiocima omogućili degustaciju čuvenog čobanskog paprikaša po kome su poznati u celom svetu. U tom mestu svake godine održava se svetsko prvenstvo u kuvanju čobanskog paprikaša.

Gosti iz Banata za Kragujevčane, koji nisu mogli da dođu do Šumadija sajma, omogućili su da probaju njihove štrudle sa makom, tako što su članice udruženja "Zora" na četiri lokacije u gradu delile taj kolač.

Sajam poljoprivrede održava se na gradskom sajmištu, a pratiće ga i predavanja o novim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Biće održana i 10. regionalna izložba ovaca sa više od 200 grla, zatim 5. regionalna izložba konja na kojoj će grla raznih rasa izvesti 46 odgajivača, zatim izložba krava, svinja kao i sitnih životinja.

I ove godine biće organizovana "Šarena fijakerijada", kao i takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa, lovačkog gulaša i riblje čorbe.

Biće održana i manifestacija "Medeni sokak" na kojoj će se predstaviti pčelari iz cele Srbije.

Gradska turistička organizacija Kragujevac najavila je da će u subotu promovisati spot i film o seoskom turizmu. Na području Kragujevca 13 domaćinstava bavi se turizmom i oni su ove godine imali oko 200 gostiju.

Izvor: Akter

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži