Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U blokadi pola kragujevačkih škola
 
 

U blokadi pola kragujevačkih škola

visNije tajna da je finansijska u situacija u prosveti loša, čak toliko da je sa blokadom računa suočena polovina svih osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu, a moglo bi da bude i gore, budući da je sve više nastavnika koji se za zaštitu svojih prava obraćaju sudu. Kragujevačkim prosvetarima se samo za jubilarne nagrade duguje oko 20 miliona dinara, za prevoz skoro 12 miliona, a zbog ogromnih komunalnih dugova pojedine škole su ostale i bez telefonskog signala.

Namenska sredstva koja pristižu automatski se prebacuju na račune poverilaca, pa mnoge škole više nisu u mogućnosti da nabave ni osnovna sredstva za rad. Nedostaju sunđeri, krede, lenjiri, šestari, a zbog blokade računa svojevremeno je bila ugrožena i isplata zarada.

– Pre dve godine poveriocima je, čak, bio dostupan i zaštićeni trezorski račun za plate – kaže u izjavi za „Politiku” predsednik sindikata Unije prosvetnih radnika u Kragujevcu Milan Jeftić.

Kragujevačke škole rade u katastrofalnim uslovima, a prosvetari su dovedeni u ponižavajući položaj, kaže naš sagovornik, objašnjavajući da je do problema došlo kada je nastavnicima obustavljena isplata jubilarnih nagrada i nadoknada za prevoz koje im po zakonu pripadaju.

– Tužbe je podnelo oko 500 nastavnika, što je petina od ukupnog broja zaposlenih u kragujevačkim školama, ali taj broj bi uskoro mogao da bude i veći, jer su kolege nezadovoljne odnosom nadležnih u državi i gradu. Svi prozivaju prosvetne radnike, ali mi ne tražimo ništa osim onoga što nam po zakonu pripada – navodi Jeftić.

On upozorava da su zbog advokatskih i sudskih troškova iznosi na tužbenim zahtevima uvećani nekoliko puta.

– Jedan tužbeni zahtev je sa početnih 60.000 narastao na 170.000 dinara. Imajući u vidu da se za prevoz u proseku duguje oko 50.000 dinara, taj novac je mogao da bude raspodeljen na troje nastavnika, ovako će biti namiren samo jedan, a ostatak će otići na advokata i sudske troškove. Ko je za to kriv? Prosvetari sigurno nisu – kaže ovaj sindikalni lider, apelujući na kolege da ne podnose tužbe za mala dugovanja, jer bi se tako samo produbile ionako velike „rupe” u školskim računima.

Zbog minusa na glavnom, sa kojeg novac stalno odlazi poveriocima, mnoge kragujevačke škole bile su prinuđene da otvore druge račune, kako bi mogle da kupe osnovna učila. Objašnjavajući kako je došlo do ovog problema, Dragoslav Milošević, član Gradskog veća za obrazovanje, tvrdi da lokalna samouprava ima rešenje, pod uslovom da se kako kaže svi malo strpe.

– Cela ova oblast nije bila jasno definisana na državnom nivou, pa je lokalna samouprava na sebe preuzela sve obaveze. Što se tiče jubilarnih nagrada, za koje treba obezbediti oko 20 miliona dinara, mi smo napravili prioritete, a kada je reč o dugovanjima za prevoz, koja iznose skoro 12 miliona, i u tom delu postoji dogovor sa sindikatima. Inače, prosvetari su potpuno u pravu, jer ako su svi drugi korisnici budžeta svoje mesečne karte za prevoz mogli da zamene novčanim iznosom, zašto to nije bilo omogućeno njima – pita se ovaj gradski većnik.

Od 32 osnovne i srednje škole na teritoriji Kragujevca, u blokadi se trenutno nalazi njih 15, kaže Milošević, navodeći da se zbog dugova za komunalije i stalnog pritiska poverilaca situacija menja iz dana u dan.

– Već duže vreme stanje je pola-pola. Danas nekoj školi odblokiramo račun, ali već sutradan, zbog oticanja novca prema javnim i komunalnim preduzećima kojima se duguje za struju, vodu, grejanje, telefon, račun je opet u blokadi – objašnjava naš sagovornik. S obzirom da je do pre nekoliko godina i sam bio direktor jedne osnovne škole ovi problemi su mu kako kaže više nego poznati.

Kako saznaje „Politika”, u trenutku kada je svim korisnicima gradskog budžeta, pa i odbornicima Skupštine grada, bilo omogućeno da na blagajni preuzmu novac u protivvrednosti mesečne karte za prevoz, to pravo je bilo uskraćeno prosvetnim radnicima. Revoltirani ovakvim ponašanjem nadležne uprave, oni su presavili tabak, angažovali advokata i otišli na sud. Umesto da prema svima postupi isto, lokalna samouprava će sada morati da plati višestruko uvećane tužbene zahteve, a ovu grešku će, kao i mnogo puta do sada, pasti na teret svih poreskih obaveznika u Kragujevcu.

Višak nastavnika

Prema podacima Školske uprave u Kragujevcu, zbog smanjenog obima posla bez punog fonda časova ostalo je 227 nastavnika. Ipak, samo njih 15 je proglašeno za tehnološki višak. To, međutim, ne znači da će izgubiti posao, imajući u vidu da preraspodela nastavnog kadra među školama još traje. Bez punog fonda časova prošle godine je bilo 285 nastavnika, a tokom prethodne godine kragujevačke škole raspisale su deset konkursa za prijem nastavnika u stalni radni odnos.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži