Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Najvažniji izvoz u Ameriku
 
 

Najvažniji izvoz u Ameriku

zastava oruzjeUgovor o izvozu oružja u Ameriku „Zastavi oružje“ doneće zaradu od preko dvadeset šest miliona dolara, a mladim radnicima priliku da dobiju posao. Oko stotinu trideset radnika, nakon jednomesečne obuke, potpisalo je ugovore o radu na određeno vreme. Za stalan posao potrebno je da kragujevačka fabrika nastavi trend prodaje oružja, ali i da država obezbedi novac za još jedan krug socijalnog programa, za koji je zainteresovano nekoliko stotina starijih radnika.

Posle deset godina, Ana Ćirić konačno je dobila prvi posao u struci. U pogonu kragujevačke fabrike od početka juna Ana je prvo učila od starijih kolega, a zatim i sama počela da radi na jednoj od kompjuterizovanih mašina.

Među 130 mladih radinka koji su potpisali ugovore na određeno vreme je i Radoje Radović koji radi u, kako njegove starije kolege tvrde, nekada najprestižnijoj radionici „Zastava oružja“. Mada svaka od pušaka koje montira ima oko petnaest kilograma, posao mu kaže nije težak.

Osim mladih, „Zastava oružje“ je zbog novih porudžbina angažovala i stotinu pedeset bivših radnika fabrike, pa na ugovorenim poslovima radi više od dve hiljade dve stotina ljudi.

Isporuka za Bliski istok vredna devet miliona dolara je završena, a do kraja 2013. važi ugovor o transferu tehnologija za Azerbejdžan.

Kupci iz ove zemlje, prema rečima direktora „Zastava oružja“ Radeta Gromovića, zainteresovani su i za proizvode kragujevačke fabrike. Ipak trenutno najznačajniji posao je izvoz u Ameriku.

Još od decembra prošle godine u „Zastava oružju“ čekaju novac za socijalni program. Oko tri stotine šezdeset radnika ima još pet godina do penzije, ali u sindikatu smatraju da bi zainteresovanih za odlazak iz fabrike bilo i više.

Pošto njihova Zaštitna radionica za osobe sa invaliditetom više ne postoji, u „Zastava oružju“ planiraju da osnuju potpuno novo preduzeće za ovu namenu.

Ukoliko dobiju sva odobrenja u novu firmu bi iz matične moglo da pređe skoro tri stotine radnika.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži