Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Oprema za porodilište u Kragujevcu
 
 

Oprema za porodilište u Kragujevcu

bebaKragujevačko porodilište i Centar za prevremeno rođene bebe poboljšali uslove boravka i lečenja beba i porodilja zahvaljujući donatorima i akciji Fonda B92. U godini beba nastavlja se bitka za porodilišta. Pritisak na dugme alarm je za sestru da je potrebna majci ili novorođenčetu. Osim te vrste pomoći, porodilje imaju priliku da prate 24-časovni program koji im pokazuje kako pravilno da brinu o svojim tek rođenim bebama.

Tridesetogodišnja Zorica Mitrović, iako mama po treći put, prati program i obnavlja naučeno.

"Ja sam prvi porođaj imala 2006, drugi 2009. Za razliku od ta dva porođaja, sada je mnogo bolje, uslovi su mnogo bolji. Uvedena nam je ovde klima što je sada, na ovo vreme, veliko olakšanje. Imamo alarme ako nam nešto treba, sestre su uvek tu", kaže ona.

U kragujevačkom porodilištu kažu da su ovu vrstu komfora porodiljama omogućili uz pomoć donatora, ali tvrde i da istovremeno brinu o bebama. Akcija "Bitka za bebe" i donatori koji su joj se samostalno priključili donela je ovoj ustanovi tri nova inkubatora.

"Mi sa sa tim potrebe za inkubatorima završili, što ne znači da nećemo za deset godina tražiti inovaciju nekih koji su već sada stari, ali u ovom trenutku ono što nama treba su infuzione pumpe, špric pumpe i, svakako, reanimacioni stolovi", kaže dr Olivera Laban, direktorka Centra za novorođenu decu.

S druge strane, kragujevački Centar za prevremeno rođene bebe prihvata novorođenčad iz 11 porodilišta, među kojima su i bebe iz Kosovske Mitrovice. Devojčicama Gružanke Drage Rafajlović Dragutinović bila je potrebna posebna nega.

"Primljene su zbog prevremenog rođenja. Rožene su u 35. nedelji, i onda su došle ovde na neonatologiju. U inkubatoru su bile nedelju dana i, evo, već nedelju dana sam ja sa njima", objašnjava ona.

Za ovaj regionalni centar do sada je obezbeđeno deset novih inkubatora, ali, kako kažu zaposleni, spisak dodatne opreme koja je neophodna je dugačak. Oni apeluju, pre svega na kragujevačke privrednike, da u godini beba daju svoj doprinos.

"Da bi se premostio najteži deo njihove bolesti potreba za mehaničkom ventilacijom, za podrškom disanja koje one ne mogu da obavljaju spontano trebujemo mašine koje se zovu respiratori, mašine za mehaničku ventilaciju, a zajedno sa njima i infuzione pumpe preko kojih obezbeđujemo terapiju", kaže dr Biljana Vuletić, zamenica direktora Klinike za pedijatriju.

Iz Fonda B92 poručuju da se bitka nastavlja kako bi za porodilišta i srodne ustanove širom Srbije bila nabavljena neophodna oprema, među kojom su u ovom trenutku najpotrebniji reanimacioni stolovi i pulsni oksimetri.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');