Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Dva štrajkača primljena u Urgentni centar
 
 

Dva štrajkača primljena u Urgentni centar

strajk sumadije desOd juče pre podne broj radnika sa invaliditetom kragujevačke „Šumadije DES“ koji su započeli štrajk glađu, uvećao se na 24, a od šestorice koji su započeli ovaj vid protesta, dvojici je tokom dana pozlilo, ali su se nakon nekoliko sati provedenih u Urgentnom centru, ponovo pridružili svojim kolegama. Oni zahtevaju isplatu devet zaostalih zarada iz 2010., 2011. i ove godine, kao i obezbeđivanje posla za to preduzeće, u kojem su od ukupno 84 zaposlena, 49 osobe sa posebnim potrebama.

Šestorici radnika te firme koji su protest gladovanjem započeli prekjuče, juče se priključilo još 18 njihovih kolega, revoltiranih ne samo zbog neisplaćenih zarada i nezavidne poslovne situacije u firmi, već i zbog ignorantskog odnosa nadležnih prema štrajkačima - rekla je za Danas predstavnica Sindikata radnika sa invaliditetom Milka Milovanović.

On je potvrdila da du dva radnika, Slaviša Stanojević i Vladan Miljković, juče, usled pogoršanog zdravstvenog stanja, bili na višesatnoj terapiji u Urgentnom centru kragujevačkog Kliničkog centra. Obojica su se nešto iza 13 sati ponovo pridružili kolegama u protestu koji, od juče u znatno većem broju, i dalje gladuju u upravnoj zgradi „Šumadije DES“, u neposrednoj blizini direktorske kancelarije.

- Štrajkačima glađu u našem preduzeću do sada su se obratili samo savezi gluvih sa regionalnog i republičkog nivoa. Svi ostali prave se gluvi, pa sam tokom dana poslala pisma ministrima ekonomije i rada i socijalne politike, Nebojši Ćiriću i Rasimu Ljajiću, kao i gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću, tražeći od njih da zaposlenima u „Šumadiji DES“ dodele urgentnu jednokratnu novčanu pomoć. Ta pomoć bi im omogućila da barem kupe lekove, koji su mnogima, s obzirom da kod nas većinu radnika čine osobe sa invaliditetom, neophodni - dodala je Milovanovićeva.

Podsetimo da zaposleni i poslovodstvo „Šumadije DES“ kažu da država, odnosno Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ne izmiruje blagovremene obaveze prema kragujevačkom preduzeću na ime refundacija zarada radnika sa invaliditetom. Ministarstvo ekonomije, tvrde, po tom osnovu nije uplatilo 640.000 dinara. U Ministarstvu ekonomije kažu, međutim, da su oni svoju obavezu prema kragujevačkoj firmi ispunili i da su izdali nalog za plaćanje, te da je na potezu Uprava trezora koja novac treba da prebaci na račun „Šumadije DES“.

Pobunjeni radnici žale se i na nedostatak posla u firmi, a time i na nemogućnost da svojim radom zarade plate. Novi direktor „Šumadije DES“ Veroljub Bradić, koji je na toj funkciji od prošlog meseca, ističe da preduzeće ima poslovne ugovore vredne oko 600.000 dinara. Nevolja je što zaposleni još uvek nisu videli nikakve vajde od tih ugovora, ako zaista postoje.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');