Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Gigant bivše SFRJ bez nade, sledi bankrotstvo
 
 

Gigant bivše SFRJ bez nade, sledi bankrotstvo

Preduzeće “Zastava automobili”, po svemu sudeći, bankrotiraće, jer u predviđenom roku nije podnelo plan reorganizacije preduzeća.

 

Stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovanović rekao je da je, posle prvog ročišta u stečajnom postupku nad preduzećem "Zastava automobili", odlučeno da će se o bankrotstvu firme odlučivati van ročišta, jer u predviđenom roku niko nije podneo plan reorganizacije. Ročište je održano u sali Skupštine grada, zbog velikog interesovanja bivših radnika te firme, a trajalo je oko tri sata.

Na ročištu je prihvaćen izveštaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom stanju, prema kome obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi dinara, dok se najviše duguje Pariskom i Londonskom klubu - oko 24,5 milijardi dinara i Fondu za razvoj Repubike Srbije - oko 10 milijardi dinara. "Zastava automobili" potražuje oko 650 miliona dinara, a u stečajnu masu firme je ušlo oko 350 miliona dinara sa dva računa, nekretnine vredne 95 miliona dinara i oko 200 miliona za koje je procenjena mogućnost naplate.

Na ročištu su izabrani poverilački organi, predsednik Skupštine poverilaca i petočlani odbor koji čine poverioci sa najvećim iznosom potraživanja, među kojima je i zastupnik 237 bivših radnika "Zastava automobila" Radiša Pavlović. On je kazao da bivši radnici potražuju oko milion evra od "Zastava automobila".

Pavlović je na ročištu zatražio da bivši radnici dobiju status izlučnog poverioca, odnosno da mogu da traže da se određene stvari izdvoje iz stečajne mase. On je dodao i da je deo dugovanja prema Londonskom i Pariskom klubu trebalo da izmiri država.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži