Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Hleb ne sme da poskupi
 
 

Hleb ne sme da poskupi

hleb-za-vest-o-poskupljenjuMinistar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović objasnio da će zabrana izvoza pšenice iz Srbije pomoći da se stabilizuje tržište. Vlada je uvela zabranu izvoza žita kako bi sprečila nestašicu pšenice i povećanje cene hleba. U suprotnom, na udaru bi se našao najugroženiji sloj stanovništva.

Prema rečima ministra poljoprivrede i trgovine Dušana Petrovića, zabrana izvoza pšenice iz Srbije pomoći će da se stabilizuje tržište i neće trajati duže od tri meseca.- Pšenica neće moći da bude izvožena, kao ni brašno - rekao je Petrović i dodao da se Vlada pre donošenja takve odluke konsultovala s Evropskom unijom, kao i da je uzela u obzir obaveze Srbije u okviru sporazuma CEFTA.Kao razlog za zabranu, Petrović je naveo da je izvoz pšenice od prošlogodišnje žetve znatno veći od planiranih 500.000 tona.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je ovo odličan potez Vlade i Ministarstva koji ima strateški cilj, a to je sprečavanje daljeg rasta cena hleba.- Svakako da je ovo dobra odluka. Pitanje pšenice nije samo tržišno i ekonomsko, nego i strateško, jer je osnovni cilj da cena hleba bude pristupačna građanima. Mnoge evropske države su donele slične mere, kao na primer Rusija, tako da nismo jedini. Postojeća cena ovim potezom trebalo bi da bude očuvana - kaže Nikolić.

On navodi da je normalno što je izvoz u proteklom periodu bio veći, jer su cene hrane u Evropskoj uniji drastično skočile, vlada nestašica hrane, što je država pametno iskoristila.

Pralica: Dobar potez, potrebno još koraka

Zoran Pralica, predsednik Udruženja pekara Srbije, kaže da je ovo dobar potez Vlade, ali da je potrebno napraviti još nekoliko koraka u cilju očuvanja postojeće cena hleba.- Mera Vlade da zabrani izvoz neće uticati na cenu pšenice i brašna. I pored te mere, nije isključena mogućnost da opet bude nestašice, pa da već u maju i junu počnemo i da uvozimo ovu žitaricu. Zato je potrebno još nekoliko koraka kako bi se to sprečilo. Ako ne želimo da dođe do poskupljenja hleba, pekarima bi morala da bude obezbeđena nova, dodatna pozajmica pšenice iz robnih rezervi - rekao je Pralica.

Izvor: Kurir

This content has been locked. You can no longer post any comment.