Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Strujo, i bogu si teška!
 
 

Strujo, i bogu si teška!

strujaOko milion i po domaćinstava plaćaće struju po starom. Za vikendice ne važe olakšice. Prema procenama EPS-a, po nižim tarifama plaćaće oni koji se ne greju na struju, nemaju kompjuter i rashladni uređaj, bojler i mašinu uključuju noću, a sijalice pale po potrebi.

Posle vladinog odobrenja da struja poskupi od aprila, Upravni odbor EPS-a uveo je popust za potrošnju do 350 kilovat-sati mesečno koji će se plaćati po staroj ceni.U EPS-u kažu da poskupljenje ne važi za milion i po domaćinstava, a da će porodicama koje primaju socijalnu i materijalnu pomoć, uz postojeće i nove olakšice, računi za struju biti i duplo niži.

Za potrošnju do 350 kilovat-sati EPS odobrava popust 11,89 odsto. Ako redovno plaćaju, domaćinstva imaju i dodatnih pet odsto. Te olakšice neće važiti za imućnije građane.

„Cilj Upravnog odbora je bio da omogućimo da građani koji su socijalno ugroženi mogu da izmiruju svoje obaveze za električnu energiju", rekao je predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković.

„Iz te odluke se izuzimaju građani koji imaju porodične kuće i stanove koje koriste za odmor i druge namene o čemu ćemo precizne spiskove dobiti od odgovarajućih ministarstava", ističe Marković.

Podatke o imoviskom stanju elektrodistribucijama će dostavljati Ministarstvo finasija, poreska uprava i opštine.

Cilj je, kako kažu u EPS-u, da se zaštite pre svega siromašne porodice. Struja je stavka koja opterećuje kućni budžet i mnogo porodica sve teže izlazi na kraj sa računima.

U EPS-u procenjuju da je 350 kilovat-sati mesečno dovoljno za osnovne potrebe prosečnog domaćinstva koje vodi računa ne greje se na struju, nema kompjuter i rashladni uređaj, bojler i mašinu uključuje samo noću po jeftinijoj tarifi, sijalice pali po potrebi.

„Građanin koji je u stanju socijalne potrebe ipak je logično da ima neku manju količinu utrošene energije. Jer ne možemo smatrati da onaj ko troši recimo 1000 kilovat-sati struje mesečno ili više, da je zaista materijalno ugrožen", kaže Nebojša Stanković iz "Elektrodistribucije Leskovac".

I posle poskupljenja u "Elektroprivredi" tvrde, Srbija će imati najeftiniju struju u regionu 6,2 evro centa sa porezom. U BiH je 6,5, u Makedoniji 6,3, Albaniji 8,1, dok je kilova- sat u Hrvatskoj 11 i po, a u Mađarskoj 15,5 evrocenti.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.