Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo ACTA zasad ne ide pred Vladu Srbije
 
 

ACTA zasad ne ide pred Vladu Srbije

actaSporazum ACTA o zaštiti autorskih prava na internetu nije bio ni predmet razmatranja Ministarstva prosvete i nauke, niti je predložen Vladi na usvajanje. Povodom pisanja medija o pristupanju Srbije sporazumu ACTA, to ministarstvo je saopštilo da će, pri zakonodavnom regulisanju pojedinih oblasti života i rada, Vlada Srbije svoje zakonske predloge uskladiti sa zakonodavstvom EU i s primerima najbolje svetske prakse. Dodaje se i da Srbija nije izmislila internet, pa ni pravila njegovog korišćenja.

Sporazum ACTA je prošlog meseca u Tokiju potpisalo dvadesetak zemalja EU, kao i SAD, Australija, Kanada, Japan i Novi Zeland, koji se, nakon ratifikacije obavezuju na uvođenje drakonskih kazni za piratstvo na internetu i zloupotrebu autorskih prava.

Sporazum je izazvao oštre proteste u EU i izvan nje zbog navodnog kršenja prava na privatnost i slobodu govora, a nekoliko zemalja već je najavilo da ga neće ratifikovati ocenivši da on na mala vrata uvodi opštu cenzuru interneta.

Za stupanje sporazuma na snagu potrebno je da ga usvoji Evropski parlament, a protiv ovakvog načina suzbijanja piraterije ustao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži