Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Od 2015. zabrana pušenja i u kućama?
 
 

Od 2015. zabrana pušenja i u kućama?

duvnski dimOd 2015. godine, pušači će najverovatnije čak i u svojim domovima morati da se kriju od familije i komšija kada se užele duvanskog dima! Naime, kako “Alo!“ saznaje, u državnim institucijama postoji incijativa da se, kao i u nekim zemljama u inostranstvu, zabrana pušenja proširi i na stambene jedinice, te nije nemoguć scenario da pušači zbog zapaljene cigarete u dnevnoj sobi plate kaznu!

- Do 2015. godine, planirano je da se postojeći zakon dopuni zabranom pušenja na svim javnim i radnim mestima. Naša želja je da se u te dopune uključi i zabrana pušenja u domaćinstvima - kaže za “Alo!“ dr Anđelka Dželetović, šef kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“. Na pitanje da li očekuje negativnu reakciju građana i kako bi tako nešto moglo uopšte da se kontroliše, ona odgovara:

- Kada se pričalo o ovom aktuelnom zakonu, mnogi sugrađani, ali i stručnjaci, bili su sumnjičavi. Ipak, pokazao se delotvornim. Naša statistika pokazuje da od donošenja novog zakona čak jedna petina domaćinstava ne dozvoljava pušenje u svom domu, a jedna desetina ne dozvoljava pušenje čak ni na terasi ili u dvorištu, a čak 93 odsto pušača svesno je da duvanski dim ugrožava ljude u njihovoj okolini.

Ne vidim zašto ne bismo poštovali svetske standarde i išli u korak sa svetom, stazama koje su već utabane - napominje Dželatović. Međutim, da svetski standardi ne odgovaraju baš svima tvrdi naša sugrađanka koja živi u “nepušačkoj“ zgradi u prestonici Velike Britanije.

- U mojoj zgradi je zabranjeno pušenje, pa tako kada mi dođu prijatelji, mahom iz Srbije, ispod vrata stavljam krpe i novine kako se dim ne bi širio i kako me neki komšija ne bi prijavio. Poprilično je traumatično živeti u takvoj sredini - kaže Ivana M. (33), koja živi u Londonu.

U Ministarstvu zdravlja pak tvrde da se “to još uvek nije našlo na dnevnom redu“.

- To pitanje još uvek ne razmatramo jer su nam trenutno cilj implememtacija i poštovanje postojećeg zakona, koji za sada daje dobre rezultate - kaže Marija Jevtić, pomoćnik ministra zdravlja.

Trećina duvani

U Srbiji je u utorak obeležen Dan borbe protiv pušenja, a prema poslednjim statistikama, u zemlji svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

Kažnjeno 67 pušača

Prema rečima Marije Jevtić, pomoćnika ministra zdravlja, za nešto više od godinu dana, koliko se primenjuje Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, u Srbiji je obavljeno 130.000 inspekcijskih nadzora u kojima su učestvovale santarna, turistička i tržišna inspekcija, kao i inspekcija rada. Zbog nepoštovanje zabrane napisano je 417 kazni, od toga je 67 osoba kažnjeno pojedinačno sa 5.000 dinara. 

Izvor: Vesti-online

This content has been locked. You can no longer post any comment.