Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Povratak Srbije u CERN
 
 

Povratak Srbije u CERN

cernGeneralnim direktorom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf-Diterom Hojerom i predsednik Boris Tadića potpisaće u Ženevi sporazum kojim će Srbija postati pridruženi član te organizacije. U okviru posete, Tadić će u Ženevi imati i više susreta sa visokim zvaničnicima drugih međunarodnih organizacija.

Odluka da se Srbija primi u pridruženo članstvo CERN-a doneta je 16. decembra prošle godine, a to članstvo će biti, prema oceni prvog čoveka CERNA-a, od značaja i za Srbiju i za Centar. Prijem u pridruženo članstvo je predkorak za puno članstvo u ovom istraživačkom centru.

Srbija je, tada kao jedna od republika tadašnje FNRJ, bila osnivač CERN-a 1954. godine.

Srbija se, kao deo SFRJ, 1961. godine povukla iz članstva, a vratila se u Centar 2001. godine kroz Sporazum o saradnji.

Odluka o članstvu Srbije u CERN-u biće doneta u roku od pet godina. Kako je u nedavno rekao generalni direktor CERN-a Hojer, članstvo Srbije je važno za obe strane - za CERN jer će srpski naučnici biti bliže povezani sa laboratorijom i jer će biti moguća tešnja saradnja sa srpskim preduzećima, inženjerima i tehničarima, dok će za Srbiju to biti priznanje visokog rejtinga njenih istraživača.

Ovaj centar nalazi se nedaleko od Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici, danas ima 20 članica, oko 2.400 zaposlenih i oko 10.000 gostujućih naučnika koji predstavljaju više od 600 univerziteta širom sveta.

U CERNU radi 30 srpskih naučnika

U CERN-u radi oko 30 srpskih naučnika i to u okviru eksperimenata ATLAS i CMS. CERN je najveća svetska laboratorija za fiziku čestica, a glavna istraživanja se odvijaju u velikom hadronskom kolajderu ili sudarivaču čestica (LHC). Eksperiment će uneti revoluciju u shvatanje univerzuma, razumevanje antimaterijei Higsovog bozona, tzv. Božje čestice.

Tadić će tokom boravka u Ženevi imati i više susreta sa visokim zvaničnicima drugih međunarodnih organizacija.

Kako je najavila Pres služba predsednika, Tadić će imati odvojeni sastanak sa generalnim direktorom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi i generalnim sekretarom Konferencije o razoružavanju Kasimom Tokajevim.

Predsednik Srbije će se sresti i sa izvršnim sekretarom Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu Janom Kubišem, generalnim direktorom Svetske organizacije intelektualne svojine Fransisom Gurijem i generalnim direktorom Svetske trgovinske organizacije Paskalom Lamijem.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži