Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Porodica trpi zbog posla
 
 

Porodica trpi zbog posla

porodicaProsečna srpska porodica, tokom radne nedelje, na okupu provede svega nekoliko sati. Čak 70 odsto građana smatra da poslovne obaveze najviše utiču na porodičan život. Posledice toga su poremećeni porodični odnosi, problemi u odrastanju dece i nasilje. Zbog savremenog, brzog načina života, u kome je finansijska situacija najveća briga, prosečan bračni par od ponedeljka do petka provede sa decom manje od pet sati. Čitava porodica na okupu se nađe još kraće. Roditelji često nemaju vremena ni da pomažu deci oko školskih obaveza.

Nedovoljno i nekvalitetno provedeno vreme sa decom može izazvati emocionalne probleme, nesigurnost i depresiju, upozoravaju stručnjaci. Deca se tada povlače u sebe, okreću televiziji i pasivno provode slobodno vreme. Porodični psihoterapeut Ljiljana Filipović ukazuje i na razne oblike delikventnog ponašanja jer, kako kaže, deca svoje slobodno vreme koje nije dobro osmišljeno u okvirima porodice pokušavaju da ispune na neki drugi način.

"Da im ne bi bilo dosadno, deca se priklanjaju vršnjacima i meta su, zapravo svih grupa koje na njih mogu da deluju destruktivno", rekla je Filipovićeva.

I karakter savremene porodice se promenio, pa roditelji više nemaju podršku starijih generacija kao ranije. Zbog toga bi država, ako ne može finansijski, bar institucionalno trebalo da pomogne porodici, smatraju stručnjaci.

Pravnik Nevena Vučković Šahović kaže da je u prednacrtu zakona o pravima deteta pooštrena obaveza države da svakom detetu od najranijeg detinjstva učini dostupnim sve službe. "Znači, ne da neko ima pažnju samo ako roditelj ima da plati ili ne", rekla je Vučković Šahović.

Uskladiti posao i porodicu definitivno je teško, zbog toga bi i tih par sati nedeljno trebalo da bude kvalitetno. Stručnjaci savetuju i da je vraćanje institucije zajedničkog nedeljnog ručka idealna prilika za jačanje porodičnih veza.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.