Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo "Pasta" gospodari u Kragujevcu
 
 

"Pasta" gospodari u Kragujevcu

zastavaZbog boravka velikog broja Italijana u Kragujevcu, hotelski kapaciteti su popunjeni, cene zakupa stanova su skočile, a italijanska kuhinja je novi trend. Kroz Kragujevac je ove godine prošlo oko 4000 Italijana. Antonio Soldano, mašinski inženjer iz Torina, u Kragujevac je došao pre godinu i po dana. Kaže da mu se veoma dopadaju jezik i ljudi, ali i da bi ostao da živi u ovom gradu, u kome će, kako kaže, provesti bar još dve godine.

"Kragujevac je mnogo lepa za mene, zato što nije mnogo velika. Samo u nedelja mi nedostaju moja zemlja“, kaže Soldano. Njegov sugrađanin Frančesko Kuarta, koga je u grad na Lepenici takođe doveo "Fijat", rešio je da pokrene sopstveni biznis i da originalnu italijansku kuhinju predstavi Kragujevčanima.

„Glavni motiv mi je bio što sam počeo da radim u Fiatu. Ima mnogo mojih sunarodnika, a kako je poznato, Italijani ne mogu bez paste. A takođe da italijansku kuhinju približim Srbima“, kaže Kuarta.

Duh Italije odskora se može osetiti i u nekim domaćim restoranima. Tako je hotel "Zelengora" u potpunosti promenio koncept, pa umesto organizovanja proslava danas gostima nudi italijanske specijalitete.

„Italijani kao gosti jesu zahtevni, ali ne previše. Uglavnom kažu šta žele i to je dobro“, kaže Vlada Jovanović, kuvar. „Mi nismo očekivali da će biti takav efekat. U ovom restoranu ne samo radnici iz Italije da dolaze, nego i kragujevački biznismeni“, kaže Milenko Marjanović, vlasnik hotela "Zelengora".

Dolazak Italijana odrazio se i na cene stanova, koje su od početka ove godine gotovo duplirane. Bar, kako kažu u agenciji "Stefanović", onih novosagrađenih i nameštenih, kakve italijanski radnici isključivo zakupljuju. „Ne može se naći stan jednosoban ispod 300 evra i nagore. Tako da je studentima ostalo da budu ili u staroj gradnji, malo lošiji nameštaj, da bi mogli da pokriju budžetom“, kaže Irena Stefanović, agencija "Stefanović".

Kada se kapije "Fijata" u kasnim popodnevnim satima zatvore, gotovo je nemoguće proći gradskim ulicama, a ne čuti italijanski. A osim Italijana, na rekonstrukciji i montaži opreme u kragujevačkoj fabrici automobila rade i Poljaci, Česi, pa i Japanci.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.