Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Broj osoba izloženih duvanskom dimu smanjen za 35 odsto
 
 

Broj osoba izloženih duvanskom dimu smanjen za 35 odsto

pusenje-foto-beta-zoran-petrovic fZakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu primenjuje se u Srbiji skoro godinu dana, a stručnjaci ukazuju da se on uglavnom poštuje i da je na radnim mestima smanjen broj osoba koje su izložene duvanskom dimu za 35 odsto.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja dr Srmena Krstev kazala je Tanjugu da je istraživanje javnog mnjenja pre šest meseci pokazalo da je za 35 odsto smanjen broj osoba koje su izložene duvanskom dimu na radnim mestima, a u školama za 22 odsto.

To istraživanje pokazalo je da 40 odsto osoba želi da ostavi duvan, a 60 odsto njih reklo je da im duvanski dim smeta u kući.

Krstevljeva je ukazala da se još ne zna koliki broj stanovnika je ostavio duvan, ali je napomenula da je u periodu od 2000. do 2006. godine broj pušača smanjen za skoro sedam osto, pa se očekuje da je taj broj još veći zahvaljujući primeni zakona. Jedan od najvažnijih ciljeva primene tog zakona bio je da se značajan broj osoba odvikne od pušenja ili smanji broj popušenih cigareta i time doprinese poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva.

Ona je ukazala da je i dobro to što je većina građana svesna da se zakon primenjuje, dodajući da je istraživanje pokazalo da više od 90 odsto osoba zna da je duvan štetan po zdravlje i da zbog toga želi da prekine sa tim porokom.

Ona je podsetila da se u nekim zemljama na paklicama cigareta koriste grafička upozorenja s fotografijama bolesti koje pušenje izaziva, a očekuje se da će ta praksa biti uvedena i u Srbiji.

Prema njenim rečima, neophodno je i da se takva odredba unese u zakon. Puna primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dima počela je 11. novembra prošle godine, a njime je zabranjena upotreba duvana na svim javnim i radnim mestima.

Sanitarna inspekcija obavlja nadzor svih mesta u kojima je zabranjeno pušenje, a kazne za firme se kreću od 500.000 do milion dinara, od 30.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice (direktora, vlasnika, upravnika) i od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.