Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Kragujevačkim dečjim igralištem prolaze zmije i pacovi
 
 

Kragujevačkim dečjim igralištem prolaze zmije i pacovi

igraliste_kgIz ruševina kasarne „Vojvoda Putnik“ obraslih gustim šibljem izmilela je pre neki dan zmija i prestravila pedesetak dece na dečjem igralištu u ulici Steve Zarića, u samom centru Kragujevca. Sa zapuštenog prostora pretvorenog u leglo zaraze u dvorišta ulaze pacovi, a sama kasarna stecište je više desetina pasa lutalica.

Inspekcija je naložila Vojsci da u roku od dva dana raščisti ruševine, u suprotnom slede prijave. 

- Deca su vrištala. Celo naselje diglo se na noge. S okolnih solitera ljudi su vikali i nastala je prava panika. Na igralištu na kome je svakodnevno bar pedesetak dece među kojima i onih od dve-tri godine, pored zida ležala je zmija duga skoro metar. Deca su se razbežala i već danima tu skoro niko i ne dolazi - kaže Milanka Sekulić, meštanka Ulice Steve Zarića koja se graniči sa kasarnom „Vojvoda Putnik“. Pored igrališta za decu sa ljuljaškama nalazi se i sportski teren sa koševima, a samo zid deli ih od ruševina iz kojih je izmilela zmija.

- Gde ima jedna, verovatno postoji i zmijarnik. Ne razumem da je teško uvesti tri bagera da sve to raskrče, umesto da u centru grada ne smemo ni decu na igralište da izvedemo. Plašimo se da će nam u kuću ući zmija ili pacov - kaže Milanka.

Za vreme NATO bombardovanja, kasarna „Vojvoda Putnik“ je gađana, i deo objekata je porušen. Vojska je najvećim delom napustila ovaj prostor, i u centralnoj zgradi nalaze se kancelarije Regionalnog centra uprave za poslove odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije. Nekada lepo uređen prostor sada liči na pravu džunglu, a iz ruševina izbija strnika i drveće visoko nekoliko metara.  - Imam psa i inspektori su mi rekli da moram da ga vežem, i da ne sme da bude pušten iako je u dvorištu. Mene su opomenuli, a iz kasarne svakodnevno po najmanje dvadeset pasa lutalica izleće, laje i niko nije siguran. Pacovi nam ulaze u dvorište, vrata kuće držimo stalno zatvorena, a sad kad se pojavila zmija plašimo se i da je u blizini i zmijarnik - kaže Gordana Sekulić iz kuće koju samo zid deli od kasarne.

Stanari okolnih solitera zvali su inspekciju i „Zoohigijenu“, da bar pse lutalice sklone iz kruga kasarne. Rukovodilac „Zoohigijene“ Milutin Tasić kaže da je bilo nemoguće ukloniti pse lutalice jer se oni sklanjaju na prostor koji je vlasništvo Vojske Srbije.

- Konačno smo dobili saglasnost i već danas ući ćemo sa svojim ljudima i vozilom u krug kasarne kako bismo uklonili pse lutalice sa ovog prostora. Sreća je samo što ti psi nisu nikog do sada ujeli ili napali - kaže Tasić.

Iako je bilo najava da će inspekcija već ovih dana podneti prijave protiv Vojske zbog neuređenog kruga kasarne, do toga još uvek ipak nije došlo i Vojsci je dat rok od dva dana da sve raščisti. Načelnik gradske uprave za inspekcijske poslove Dušan Župljanić kaže da je inspekcija dobila veliki broj prijava građana koji žive u ovom delu grada.

- Naši sugrađani se žale zbog bezbednosti, neuređenosti, napuštenosti i ruiniranosti objekata na prostoru kasarne „Vojvoda Putnik“. Kasarna se nalazi u ekstra zoni grada i morali smo da preduzmemo mere iz svoje nadležnosti da bi se taj prostor konačno i sredio, isključivo u cilju zaštite građana koji žive u tom delu grada. Kontaktirali smo nadležne službe Ministarstva odbrane s obzirom na to da se radi o vojnom objektu. Dobili smo uveravanja da će taj problem najskorije se rešiti. Nadamo se da će to biti tako, u suprotnom preduzećemo mere iz svoje nadležnosti - kaže Župljanić.

Vojsci je dat rok od dva dana da raščisti ruševine, travu i šiblje koje prekriva deo uz samu ulicu od Pozorišta prema Trgu Mala vaga.

- Ukoliko do kraja ove sedmice ne raščiste krug kasarne, moraćemo da intervenišemo na isti način kao i prema svim drugim građanima i pravnim licima koja nemaju uređeno dvorište - kaže načelnik Župljanić.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.