Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Štrajk samo u krugu fabrike
 
 

Štrajk samo u krugu fabrike

zabranjen_protestPrema Zakonu o štrajku, koji bi za tri nedelje trebalo da se nađe pred Vladom, radnici će moći da štrajkuju isključivo u krugu preduzeća. Potpuna obustava rada nije moguća u BIA, vojsci, vatrogasnoj službi i Hitnoj pomoći.

Posle višenedeljne javne rasprave, tekst Zakona o štrajku trebalo bi za tri nedelje da se nađe pred Vladom. Sindikati i poslodavci smatraju da predložena rešenja nisu primerena domaćim prilikama i da nema potrebe da se donosi novi zakon.  Iz Ministarstva za rad, koje priprema akt, najavljuju da mnoge odredbe, na koje je tokom rasprave bilo najviše primedbi, neće ući u konačnu verziju predloga.

Umesto na ulici, ili kako kod nas biva na magistrali i pruzi, po novom zakonu radnici će moći da štrajkuju isključivo u krugu preduzeća. To je najveća novina.

"Ova odredba u zakonu apsolutno obesmišljava sam smisao štrajka i ja sam potpuno uverena da sindikati tu odredbu neće poštovati", rekla je Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Radmila Katić Bukumirić iz Ministarstva za rad smatra da je "vreme da se zabrani haos".

"Ne može se štrajkovati na ulicama, postoji poseban zakon o okupljanju građana, kojim je regulisano njihovo okupljanje", rekla je Katić Bukmirović.

Odredba po kojoj bi radnici mogli da štrajkuju i kod kuće, dok ih u firmi predstavlja nekolicina, kao i institucija 'lokauta', po kojoj bi i poslodavci mogli da odgovore štrajkom šaljući na neplaćeno i zaposlene koji nisu u štrajku, najverovatnije neće ući u zakon, kažu nadležni.

Sindikati smatraju da nema potrebe za donošenjem Zakona o štrajku, jer je dovoljna, kako kažu, izmena Zakona o radu.

"Uredite Srbiju na takav način da ja ne moram da štrajkujem. Neće vam trebati zakon, što je intencija u većini zemalja u EU da se razlozi za štrajkove smanje, a ne da se urede štrajkovi, kao da će ih biti hiljade i hiljade", izjavio je Branislav Čanak iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Među predloženim novinama jeste i obaveza firmi koje se bave delatnostima od opšteg značaja da štrajk najave čak 15 dana ranije uz obezbeđen minimum rada.

Između ostalih, na spisku su elektroprivreda, vodosnabdevanje, železnica, ali i privatne firme koje se bave proizvodnjom osnovnih prehrambenih proizvoda.

"Ako razmišljamo o pravom poslodavcu u realnom sektoru, onda se uglavnom ove odredbe odnose na zaposlene na relaciji država i sindikati u okviru tih budžetskih i javnih ustanova i mislim da je uglavnom zbog toga taj zakon i došao", rekao je Nebojša Atanacković, iz Unije poslodavaca Srbije.

Prema predloženim rešenjima, štrajk nije moguć u BIA, vojsci, vatrogasnoj službi i Hitnoj pomoći. Štrajk u policiji uređen je posebnim zakonom.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.