Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Maturski rad štedi novac školi!
 
 

Maturski rad štedi novac školi!

Učenici Prve tehničke škole u Kragujevcu, na smeru elektrotehnike, drugu godinu za redom za maturski rad radili su projekat solarnog sistema, koji škola primenjuje i ostvaruje uštedu u potrošnji električne energije.

Maturant Igor Stevanović u izjavi Tanjugu rekao je da su učenici prvo radili na pripremi proračuna - koliki je broj sunčanih sati, zatim kolika je korisna snaga koja se dobija iz solarnih panela, potom nabavljali materijal i opremu i onda radili na izradi projekta.

Radili smo dva meseca i to samo vikendom zbog bezbednosti đaka, da se slučajno neko ne povredi, a i da nam neko ne bi smetao. Prvo smo radili sa panelima, a onda sa kanaleta i sve je išlo dobro - rekao je Stevanović i dodao da su veći deo materijala našli u Kragujevcu, da su ga kupovali, te da i u tome nisu imali probleme, jer im je profesor Filip Dragaš pomagao. Za Nemanju Kneževića veliko je zadovoljstvo što učenici koji su rođeni 1996. godine ostavljaju školi projekat na upotrebu. - Projekti mogu da služe i drugim generacijama. Solarni punjač za mobilne telefone postavili smo u prizemlju škole, a osvetljenje je u hodnicima prizemlja zgrade i prvog sprata. Kada padne mrak prekidači se uključuju i hodnik prizemlja i prvog sprata je osvetljen - objašnjava Knežević. Razlika između solarnog sistema urađenog prošle godine i ovogodišnjeg je u snazi, objašnjava profesor predmeta elektrostruke Dragaš i dodaje da solarni punjač za mobilni telefon, u kojem su učestvovali i učenici iz kluba elektroničara, ima priključke za pet različitih telefona, čije se baterije pune za deset minuta. Prema njegovim rečima, izlazni napon solarnih panela je 12 volti, a punjači za mobilne imaju oko pet, tako da unutar punjača koji su učenici uradili postoji sistem koji smanjuje taj napon.

Od prošle godine kada je uveden predmet obnovljivi izvori energije, a koji od skoro postoji u srpskom školstvu, želeo sam da učenici imaju više mogućnosti da to i praktično rade. Prošle godine maturanti su uradili prvi solarni sistem za napajanje mobilnih telefona i rasvetu za prizemlje zgrade, a ovogodišnja generacija uradila je drugi projekat solarnog sistema za osvetljenje i to najsavremenijim led trakama - rekao je Dragaš. Prema njegovim rečima, svaka generacija maturanata pet godina radiće projekat solarnog napajanja, kako se učenici ne bi bavili samo teorijom.

Prema nekim mojim procenama za pet godina trebalo bi da ušteda u potrošnji električne energije dostigne 20 procenata - naveo je profesor Dragaš, koji devet godina honorarno radi u toj školi. Direktor škole Nenad Andrić kaže da ušteda eletkrične energije sada iznosi oko dva-tri odsto i, takođe, veruje da će za nekoliko godina biti deset puta više.

Veliko je zadovoljstvo što su naši učenici ovim projektom, kao i svim ostalim koji se rade u ovoj školi, pokazali da nije sve suvoparna nauka i da je došla do izražaja kreativnost i svestranost mladih ljudi. Ovim solarnim sistemom učenici su pokazali da postoje mladi ljudi koji će sutra dati ozbiljne rezultate na polju nauke i to je svakako ono što nas kao predavače raduje, a nastavni kadar će ih, kao i do sada, podržavati u tome - rekao je Andrić.

Prvi projekat solarnog sistema učenika ove škole od Francuskog insituta u Beogradu osvojio nagradu za najbolju inovaciju u školstvu, a ona se sastoji od stručne literature o uštedi koju ostvaruju obnovljivi izvori energije. I za ovogodišnji projekat, i maturanti i profosor Dragaš, veruju da će dobiti priznanje.

Solarni paneli Ilustracija | Foto: Profimedia

This content has been locked. You can no longer post any comment.