Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Kako pušači reaguju na novo poskupljenje cigareta?
 
 

Kako pušači reaguju na novo poskupljenje cigareta?

Bune se, gunđaju, smatraju da je poskupljenje cigareta neopravdano, udara na kućni budžet, ali i dalje kupuju i puše, pa i oni koji obećavaju da neće sa tim da nastave, tako da ne deluju baš ubedljivo, utisak je iz današnjeg razgovora reportera Tanjuga sa građanima u centru Beograda o najnovijem poskupljenju cigareta.

"Samo komentarišu, ali ne ostavljaju cigarete", veli Danijela Milošević, prodavačica u trafici, koja za sebe kaže, kroz šalu, ali i ozbiljno, da je poskupljenje toliko iritira da će još više da puši.

Njena koleginica, od koje je upravo preuzela smenu, Bojana Stanojević kaže da puši cigarete koje su poskupele i da njih četvoro u porodici za duvan mesečno potroše 27.000 dinara, odgovorajući tako na pitanje koliko oseća na svom kućnom budžetu promene cena cigareta.

Otac je najavio, veli, da će od srpske Nove godine da ostavi cigarete, ali da ona nije ubeđena da će se to i desiti. Ona je primetila da se, bar kod stalnih mušterija, ne menjaju marke cigareta bez obzira na poskupljenja, samo što neki kupe jednu, a ne kao ranije dve kutije ođednom, ali i po tu drugu kasnije dođu.

U "blic" analizi, ona primećuje da mladi obično puše najjeftinije cigarete, barem naraštaj koji je u blizini trafike, gde je i jedan od većih fakulteta.

"Ne mogu da se odreknem jedinog zadovoljstva", kaže sredovečni prodavac slika u Knez Mihajlovoj Milan Petrović, koji smatra da je poskupljenje neopravdano i objašnjava da ne mogu da idu tako visoke cene uz tako nizak standard. On tvrdi i da nije moguće da ostavi cigarete, niti da pređe ne neku drugu marku, jer "odmah počne da kašlje", a ne bi ništa uštedeo i da ih se liši, jer bi taj novac odmah otišao na slatkiše i drugu hranu, pa bi samo dobio "u masi".

Njihove muke razume Vesna Jovanović, koja iza sebe ima četiri pušačke decenije, prekinute pre tri meseca, mada ne zbog poskupljenja cigareta.

"Koliko god puta poskupele i dalje će se kupovati. Bila sam besna kad se to desavalo, ali sam svako jutro odlazila u istu trafiku i kupovala iste cigarete", kaže Jovanovićeva.

Jedan od retkih koji kaže da je smanjio broj cigareta dnevno baš zbog poskupljenja, tridesetpetogišnji Milan Marković želeo bi da sasvim prestane da puši, jer se ovi troškovi itekako osećaju u kućnom bužetu.

Ne baš pričljiv, jedan od onih koji nisu oduševljeni kada vide kameru, on tek toliko kaže i da je pušač desetak godina i da poskupljenje ne smatra opravdanim.

Za konobare, uz taksiste, kažu da su najbolji barometar šta se u narodu dešava.

Jedan od njih, dvadesetrogodišnji Stefan Ljubanić, iz elitnog restorana u centru grada, u kome mogu da se kupe i cigarete, kaže da nije primetio da je najnovije poskupljenje uticalo da se manje prodaju niti da se menja marka.

Na pitanje da li smatra opravdanim poskupljenje cigareta, Ljubanić odgovara da nije pušač, da ne voli duvanski dim, ali da ima mnogo dragih osoba u svom okruženju koje su pušači.

Koliko su ljudi vezani za pušenje možda govori i njegova opaska da mnogi koji dođu u nepušački deo sale, čekaju da se oslobodi neko mesto u pušačkom delu da bi tamo prešli. Tako bar govori ova anketa.

Izvor:Tanjug

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.