Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Politička jednočinka u dvorani “Pionir”
 
 

Politička jednočinka u dvorani “Pionir”

Da su se ostvarila obećanja, koncertna dvorana “Pionir” bila bi već uveliko otvorena. Od toga, međutim, za sada nema ništa.

Pompezna najava da ćemo Oktobarske svečanosti sačekati u renoviranoj dvorani “Pionir” završile su se samo neuspelim tenderom. Zvaničnici obećavaju da će postupak da bude ponovoljen već početkom sledeće godine, ali opet, bez garancija da će i tada da bude uspešan.

U martu ove godine, organizovana je svečana poseta ruinama dvorane “Pionir” kada su čelnici grada, Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj i gradonačelnik Veroljub Stevanović, najavili njenu revitalizaciju i pretvaranje u najmoderniju koncertnu dvoranu.

Kako je tada rekao Vasiljević, “ukoliko sve bude išlo po planu, svečano otvaranje možemo da očekujemo krajem oktobra ili početkom novembra”. Stevanović je njegovu izjavu dopunio rečima da je “sada došao trenutak da započnemo realizaciju projekta koji će Kragujevac svrstati u evropski i urbani centar” i da je u budžetu za 2013. godinu predviđen i deo sredstava.(Objavljeno na Šumadijapressu, 19. marta 2013. godine u tekstu pod nazivom Oktobarske svečanosti u koncertnoj dvorani

I oktobar i novembar su prošli, a priča je malo promenila tok.

Zvaničan postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova pokrenut je tek krajem septembra. Rok za prijavu bio je 23. oktobar, za kada je zakazano i otvaranje ponuda. Na konkurs se, međutim, nije javio niko, te je sve istog dana i otkazano.

Iako su sva dokumenta o konkursu javna i dostupna, o tome se po obustavi postupka ipak nije govorilo.

Stevanović je još jednom pomenuo “Pionir” u vreme kada je javni poziv već bio objavljen, ali prilično neodređeno. Po povratku iz Italije, gde se potpisivala “Izjava o prijateljstvu” između čelnika Verone i Kragujevca, 29. septembra, na konferenciji za novinare u Skupštini grada rekao je da je pretvaranje bioskopa “Pionir” u koncertnu dvoranu samo jedan od projekata koji će zajednički realizovati ova dva grada, ali bez dodatnih objašnjenja.

U isto vreme, u delu stručne javnosti pojavile su se spekulacije da je čitav posao unapred dogovoren sa nekim od “prijatelja” iz Verone, te je na osnovu toga “predskazan” i neuspešan tender.

Rog ne laže…

Pored činjenice da renoviranja ove godine neće biti, pregledom zvanične dokumentacije uočava se nekoliko nejasnoća. Jedna od njih odnosi se na izradu projekta.

Na sednici Gradskog veća, održanoj 29. avgusta 2013. godine, Nebojša Vasiljević je rekao da je već urađen “ceo projekati projektni zadaci”, u partnerstvu sa jednom “iskusnom” italijanskom firmom.

U konkursnoj dokumentaciji je, međutim, navedeno da se poziv odnosi i na izradu glavnog projekta i na radove, što je u suprotnosti s onim što je Vasiljević govorio.

Dilemu o “pravoj istini” za Šumadijapress razrešio je gradonačelnik Stevanović. Prema njegovim rečima, projekat postoji i grad Kragujevac ga jeste dobio na poklon od privrednika iz Verone, ali je on samo idejno rešenje (po uzoru na dvoranu koja u Veroni već postoji), dok glavni projekat tek treba da bude urađen i to će biti obaveza investitora.

- Idejni projekat su uradili ljudi iz Verone i dali ga nama na poklon. Glavni projekat će, u skladu sa svim elementima koji su upisani u idejni, raditi onaj koji dobije na tenderu i kompletnu investiciju – rekao je Stevanović.

“Ključ u ruke”

Druga nejasnoća odnosi na način plaćanja i cenu. Prvobitno, u martu 2013. rečeno je da je za te namene iz budžeta grada Kragujevca za 2013. opredeljeno 50 miliona dinara. U projektnoj dokumentaciji je, međutim, navedeno da je procenjena vrednost 130 miliona (bez PDV-a), a način plaćanja, pri tom, nije jasno naveden.

Iako suprotno očigledno olako datim obećanjima da će sve da bude gotovo u toku iste fiskalne godine, Stevanović kaže da je plaćanje tek naredne nešto što je bilo planirano, jer se primenjuje princip “ključ u ruke”, kako je već odrađeno u slučaju “Zdravstvene stanice br. 4” i kako se trenutno radi “Hitna pomoć”.

- Takav je bio dogovor. Sistem plaćanja je bio takav. U ovoj godini jedan deo, a ostatak u sledećoj. Mi smo išli na tender i izdvojili nekih, ja mislim 150, 160 miliona dinara, a sada je to povećano u odnosu na ono što je prvobitno planirano – kaže Stevanović za Šumadijapress.

Kako je još rekao, iako ranije nije osporavao Vasiljevićeve reči, u planu je zapravo bilo da sve bude gotovo do sledećeg Dana grada, 6. maja 2014. godine.

U svakom slučaju, novi dogovor glasi da će “sve da bude” u sledećoj godini i da je cena podignuta za oko 10 miliona, jer se došlo do zaključka da je “možda ona razlog što se niko nije javio”.

Može, ali ne mora

U nacrtu budžeta koji je dostupan javnosti, međutim, investicija zvana “Pionir” nije prikazana u tabeli za investicije. Ona je navedena samo opisno, u delu gde su napomene koje dodatno objašnjavaju budžet.

Kako tamo piše, u okviru oblasti investicija i razvoja planirana su sredstva za izgradnju objekata iz različitih oblasti, među kojima je i rekonstrukcija bioskopa “Pionir”.

U objašnjenju zašto u nacrtu budžeta nema dvorane “Pionir”, kao i mnogo drugih stvari, nadležni kažu da Grad nije u zakonskoj obavezi da sve stavke transparentno prikaže, već samo one “kapitalne”.

- Budžetska klasifikacija je ispoštovana u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i navedeno je sve što je obavezno. I to što piše u opisnom delu je samo dodatak, u odnosu na obavezni deo. Čak ni to nismo morali da preciziramo – objasnila je za Šumadijapress Jasna Milojević, načelnica Gradske uprave za finansije.

Prema informacijama koje smo za potrebe ovog teksta dobili iz resorne gradske uprave, teoretski, želja za revitalizacijom “Pionira” postoji, a suma koja je planirana u budžetu za 2014. godinu je 166 miliona dinara, sa uračunatim PDV-om. Na pitanje kolika je bila u 2013, iako se tokom godine govorilo o svega 50 miliona, odgovor je glasio – isto.

No, bez obzira na nestabilne izvore finansiranja, i to što je navedeno, u obaveznom ili neobaveznom delu nacrta budžeta, u suštini ne mora ništa da znači, jer projekcija budžeta ne garantuje i njegovo ostvarenje.

Iskustva iz prethodnih nekoliko godina kazuju da je priliv u budžet gotovo polovičan u odnosu na željeni, a da mnogi planovi ostaju samo puste želje. Tako, ni za revitalizaciju dvorane “Pionir” zapravo nema nikakvih garancija.

Gradonačelnik Stevanović kaže da se “iskreno nada” da će se na sledeći tender javiti neko dostojan posla, jer, kako je naglasio, nema popuštanja što se kvaliteta tiče. On je još dodao da je moguće da će i investitori da budu iz Verone, jer je očigledno da kod nas nema firme s potrebnim referencama. Novi tender, kako tvrdi, očekuje nas već početkom godine.

U međuvremenu, osim prvaka lokalne političke drame, Nebojše Vasiljevića i Veroljuba Stevanovića, u dvorani “Pionir” nećemo gledati ništa. Kragujevac će tako, još ko zna koliko biti grad sa blizu 200.000 stanovnika bez ijedne sale za koncertne nastupe većeg formata.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži