Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo U Čačku krst "uzela" devojka
 
 

U Čačku krst "uzela" devojka

Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje koje se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst. U Čačku je pobedila devojka - Marija Petković.

"Drugi put učestvujem u trci za Bogojavljenski krst, a hvala momcima koji su se džentlmenski ponašali, jer su me pustili da prva doplivam", rekla je Tanjugu Petkovićeva.

Večeras, u 19.30 sati, u velikoj sali Doma kulture biće organizovana Bogojavljenska akademija na kojoj će učestvovati KUD "Abrašević", Jadranka Jagličić, učenici čačanske Muzičke škole i plesni par Helena Petrović i Boško Graovac.

Beograđanin Velimir Vukojević prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji. On je bio prvi u konkurenciji od oko 60 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor".

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od nula stepena i vode od 3,6 stepeni, sačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama svetog Đorđa na Banovom Brdu i težak je između 10 i 15 kilograma.

Trasa je bila duga 33 metra što simbolizuje godine života Isusa Hrista. Ledeni krst su iz helikoptera spustili su padobranci, a nakon toga on je položen u vodu.

Profesor fizičke kulture i zamenik direktora Sportskog centra Filip Filipović danas je na Bogojavljenje u Pirotu prvi doplivao do krsta na gradskom kupalištu.

Ovo je deseto, jubilarno plivanje na Bogojavljenje u Pirotu i ove godine umesto na Nišavi, prvi put je organizovano na kupalištu.

"Čestitam svima koji su skočili u vodu, a među njima je bila i jedna devojka. Ovo je došlo iz srca", kazao je Filipović.

"Prvi put plivam za Časni krst. Moji sinovi plivaju već četri godine. Bila sam protiv toga, ali sam htela da probam. Veoma sam uzbuđena", rekla je Antićeva, jedina devojka koja se sa muškarcima nadmetala u plivanju za Bogojavljenski krst u Pirotu.

Praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenja obeležen je danas i u Kruševcu, tradicionalnim plivanjem za Časni krst na Zapadnoj Moravi, do kojeg je prvi doplivao Nemanja Milićević iz Kruševca .

Dvanaestu manifestaciju organizovali su Grad Kruševac i Opština Trstenik, odnosno mesne zajednice Bela Voda, Stopanja i Bresno polje.

Vaterpolo trener Žarko Nikolić (26) iz Zemuna prvi je danas stigao do Časnog krsta u tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Dunavu u Zemunu.

Za titulu nosioca Bogojavljenskog krsta u Zemunu nadmetalo se 215 plivača iz Srbije, ali iz Grčke, Bugarske, Rusije i Rumunije, a pobedniku je Časni krst uručio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh, koji je spustio krst u vodu, čime je označen početak trke, poručio je građanima da današnji dan treba da nas podseća na veliki istorijski događaj - krštenje Isusa u reci Jordan.

"Na današnji dan Duh sveti sišao je na sve nas koji se krstimo u ime Oca, Sina i Svetoga duha", rekao je patrijarh i naveo da su blagosloveni svi koji su kršteni, ali i koji će se krstiti.

Bivši vaterpolista iz Beograda Marko Rusov (23) prvi je stigao do Časnog krsta u bogojavljenskoj trci na reci Savi kod Šapca.

On je stazu preplivao prvi u konkurenciji 66 takmičara i dve takmičarke.

Takmičare je do starta ispratio pokrovitelj trke princ Aleksandar Karađorđević i naglasio da se osobine koje pokazuju plivači moraju slediti svakoga dana.

Viši medicinski terapeut iz Kragujevca Borko Marić pobednik je jubilarnog, desetog, nadmetanja u plivanju na Bogojavljenje za Časni krst, na kragujevačkom Šumaričkom jezeru, među 33 takmičara.

Marić (28) je titulu pobednika, od kada učestvuje u plivanju za Krst časni, osvojio dva puta u Kragujevcu i jednom, pre sedam godina, u Ćupriji.

"Prvi put sam za Krst plivao 2006. godine i od tada svake godine bio učesnik nadmetanja, izuzev 2010. kada mi je ruka bila u gipsu", rekao je Marić u izjavi novinarima.

 

 

Izvor: Beta, Tanjug

Foto: Plivanje za krst u Bečmenu (Beta)

This content has been locked. You can no longer post any comment.