Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija TV Hram: Mitropolit Hrizostom služi svetu Liturgiju u hramu Svetog Save
 
 

TV Hram: Mitropolit Hrizostom služi svetu Liturgiju u hramu Svetog Save

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom biće na čelu Srpske parvoslavne crkve do izbora novog patrijarha, pošto je 20. novembra od posledica korona virusa umro patrijarh Irinej.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), posle smrti patrijarha u roku od tri meseca se bira novi, a do tada njegovo mesto treba da čuva najstariji mitropolit, što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji sedi u Sarajevu. On bi mogao na čelu SPC biti i duže nego što je propisano, imajući u vidu da epidemija korona virusa otežava glasanje.

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kom ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji. Procedura glasanja je tajna, a korona virus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vreme poštuju crkveni i epidemiološki propisi.

Postoji i opcija glasanja u odsustvu, ali tu bi bio potreban visok stepen poverenja u sistem, s obzirom na tajnost izbora, prenosi Klix.

foto: Hram Svetog Save u Beogradu / Wikipedia

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži