Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu
 
 

Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu

Predstavnici marketinške Agencije Marketing Koncept Biz, Stefan Svičević, Marina Kostić sa privrednim novinarom Dušanom Đorđevićem posetili su ovogodisnji Sajam turizma i seoskog turizma koji se održava od 23. do 25. novembra na Šumadija sajmu u Kragujevcu. Razgovarali su sa direktorima GTO Prijepolje, Pirot, Velika Plana, Turističkom organizacijom Srbije i drugog dana sajma prisustvovali promociji fotomonografije ''Duša Srbije''.

 

U okviru pratećeg programa Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma, u prostorijama Medija centra kragujevačkog Sajma održana je i promocija fotomonografije „Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“, zajedničkog dela dvojice autora, fotografa iz Kragujevca, Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića. Posetioci su kroz prikaz kratkog dokumentarnog filma o nastanku ovog dela i prelistavanje pojedinih stranica imali priliku da vide neke od najlepših predela Šumadije i Pomoravlja i budu podstaknuti da ih posete. Ova fotomonografija obeležava jubilej 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije i predstavlja dragoceni geografski, ali i istorijski vodič kroz neke od najlepših predela Srbije, što je dodatno obogatilo ponudu grada Kragujevca na održanom desetom po redu Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma.

Glavni organizator Sajma je gradska turistička organizacija grada Kragujevca, a glavni prijatelj sajma turistička organizacija opštine Budva. Kako bi se na što bolji način predstavili turistički potencijali zemlje i regiona, kao i zemalja u okruženju Međunarodni sajam turizma je i ove godine okupio brojne izlagače, nacionalne lokalne kao i regionalne turističke organizacije, turističke agencije, koje su izašle sa zimskom ponudom, 2018 /2019. Bilo je pored navedenih i turističkih centara, banjskih lečilišta, seoskih domaćinstava, poljoprivrednih gazdinstava, vinarija i td.

Gradovi Pirot, Kraljevo, Čačak, Užice, Bijelo Polje, Aranđelovac, Budva, Leskovac, Beograd, Novi Sad, Zrenjanin predstavili su svoju prelepu ponudu turističkih potencijala i kulturno umetničkog nasleđa. Grad Pirot je na sajmu predstavio prelep sportsko rekretivni centar Dojkinci koji predstavlja jedan od namodernijih i najbolje opremljenih planinarskih domova u Srbiji. Planinarski Dom se nalazi u selu Dojkinci 40 km od Pirota na Staroj planini, na ulazu u prirodni rezervat parka. Takođe, grad Pirot je predstavio i svoj Manifestacioni turizam koji odlikuje ovaj grad a to su sajam Pirotske peglane kobasice, izložba vina rakije i kuvanih jela, jagnjiada u Krupcu, naučno istraživački kamp Stara Planina, Festival Staroplaninskih jela, Međunarodni festival filma i td.

Grad Leskovac je takođe predstavio bogat program manifestacija kao što su leskovačka rostiljiada, Leskovački karneval, Leskovački kamp filmske režije i td. Grad Zaječar na istoku Srbije u srcu čudesne i još uvek nedovojno poznate Timočke Krajine, predstavio je Gamzigradsku banju, Konstantinovu Palatu Feliks Romulijana, zadužbinu Gaja Valerija Maksimilijana koja je ime dobila po majci imperatora Maksimilijana Romuli. Park Šuma na brdu Kraljevica koja se nalazi na donjoj strani grada u čijem podnožju su izgradjeni brojni sportsko rekreativni sadržaji teniski tereni, hipodrom, sala za male sportove i td.

Herceg Novi Grad Festivala vas poziva na dane muzike u julu mesecu, Montenegro Film Festival,Herceg Novske pozorišne svecanosti, čuveni praznik mimoze koja je jedna od najznacajnijih turističkih manifestacija koja traje u kontinuitetu od 1969.U okviru festivala odvija se veliki broj zabavnih kulturnih i sportskih manifestacija. Najatraktivniji su maskenbali za decu i odrasle, karnevalske maskirne povorke a fešta od mimoze ribe i vina održava se prve subote u februaru.

Opština Budva kao prijatelj festivala, najprestižniji turistički centar Crne Gore sa najbrojnijim i najkvalitetnijim smeštajnim kapacitetima. Više od 100 malih i velikih hotela, od jedne do pet zvezdica, prilagodio je svoje zahteve i ponudu potrebama modernih i zahtevnih turističkih tržišta. Na jednoj od najlepših obala Mediterana smešteni su najluksuzniji hoteli sa spa i welness sadržajima, turistička naselja se dečjim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i mali boutiq hoteli koji plene šarmom primorskih gradića.

Turistička Organizacija Vojvodine je predstavila puteve vina ovoga kraja po kome je veoma poznat. To su pre svega vinarije Srema, Banata i Bačke podrum Ačanski, Bajilo, Belo Brdo, zatim Vinarija Burčel Todorov, Vinarija Došen, Kosović, Kiš, Kovačević i mnoge druge. U svim ovim vinarijama možete da degustirate vino, da vidite kako ono nastaje, ručate i jednostavno uživate u najkvalitetnijim italijanskom rizlingu, Souvignonje Blanc, Traminac, Portugiser, Kaberne Souvignonj, Beremet, Vranac i mnoga druga. Osim puteva Vina Turistička organizacija Vojvodine je pripremila i brojne kulturnio umetnicke i sportske sadrzaje namenjene za aktivan odmor u Vojvodini. Posete prirodnim rezervatima Obedskoj Bari, Deliblatskoj peščari, Ponjavici, jegrički Fruškoj gori, lesni u titelu, rezervatu Zasavica, Karađorđevo i Kamarasu, zatim Carskoj bari i Vršačkim planinama su samo deo turističke ponude ovog prirodom prebogatog kraja. Vojvodina je jedna od najznacajnijih destinacija za posmatranje ptica U tom pravcu ona ce zadovoljiti i najzahtevnije posetioce birdwatching turizma. Brojna jezera na slatinama, peskovima i lesu, reke, kanali, šume pa čak i drvoredi u gradovima čine neki od najvrednijih staništa ptica u ovim delovima Panonske nizije. Brojne reke pozivaju na riboov sportove na vodi, a lov i ribolov su ovde duga tradicija, kao i biciklizam i jahanje.

Ni grad Kragujevac nije izostao sa svojom turističkom ponudom osim grada i gradskih znamenitosti poseban akcenat je stavljen na razvoj seoskog podrucja i ruralnog turizma Šumadije. Sve je više moderno opremljenih seoskih domaćinstava sa kuhinjom klimom grejanjem internetom u blizini brojnih kulturnih i istorijskih spomenika, jezera, reka gde posetioci mogu uz brojne aktivnosti da uživaju i da se odmore. To su sela Stragari, Vlakča, Veliki Šenj, Mala Vrbica, Kutlovo, Drača ,Dragobraća, Velike Pčelice, Gornja Sabanta, Novi Milanovac i td.

foto: Beli anđeo - manastir Mileševa

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');