Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? King Kongu je glave došlo – voće!?
 
 

King Kongu je glave došlo – voće!?

Gigantopithecus, najveći majmun koji je hodao Zemljom izumreo je zbog ishrane voćem koje nije moglo da ovoj velikoj životinji pruži dovoljno hranljivih materija.

Pre skoro 80 godina, holandski antropolog Gustav Henrih Ralf von Koengsvald otkrio je ogroman zub sličan ljudskom u apoteci u Hong Kongu.

Od tada je pronađeno na hiljade velikih zuba kao i tri vilice u Aziji.

Oni pokazuju da je ovaj majmun bio visok 3 metra, što ga je činilo najvećim majmunom ikada otkrivenim i verovatno je bio u rodu sa orangutanima. Međutim, razlozi njegovog nestanka bili su nepoznati.

Međutim, Jingi Zang iz laboratorije za Evolutivnu sistematizaciju kičmenjaka pri kineskoj Akademiji nauka analizirao je 17 novootkrivenih zuba ove vrste koje su stare svega 40.000 godina i koji su pripadali poslednjim primercima koji su hodali Zemljom.

Mnogi od zuba su erodirali. Loša higijena zuba ukazuje na problem sa ishranom.

“Nešto nije bilo kako treba pre izumiranja ove vrste i mislim da to ima veze sa ishranom“, tvrdi on.

Veliki majmun je možda bio primoran da menja svoju ishranu kako se klima hladila i njegova prirodna hrana, poput bambusa, nije više bila dostupna u izobilju.

Zubi ukazuju na to da je ovaj majmun bio primoran da se okrene manje hranjivom voću koje je bilo bogato kiselinama koje oštećuju gleđ.

Međutim, voće je dobro za većinu majmuna, tvrdi Kornelius Kupcik sa Instituta Maks Plank – “Šimpanze jedu mnogo voća koje je izuzetno gorko i isuviše kiselo za ljudsko nepce, ali njihovi zubi ipak ne trule previše”.

Izvor:B92

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.