Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Legenda se obistinila: Pronađen spisak blaga kralja Solomona!
 
 

Legenda se obistinila: Pronađen spisak blaga kralja Solomona!

Sva blaga kralja Solomona, među kojima je i legendarni Zavetni kovčeg, popisana su u tekstu koji je tek sad preveden sa hebrejskog. Ipak, lokacija tog mitskog predmeta nije otkrivena.

Tekst je preveo profesor Džejms Davila sa Univerziteta Sent Endruz. On kaže da su, prema onome što piše, svi ti predmeti, među kojima su zavetni kovčeg, instrumenti od zlata i ukrasi iz rajskog vrta, raštrkani po Bliskom istoku.

- U tekstu se navodi 77 zlatnih ploča napravljenih od zlata iz rajskog vrta koji se prikazao Solomonu. Navodno su sijali kao Mesec i Sunce. Tu je bilo i religijsko kamenje, čak 46.000 komada. Ipak, o samom Zavetnom kovčegu nema mnogo detalja.

Znamo gde se nalazi isto koliko i posle gledanja filma „Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega“ – kaže profesor Davila.

Ipak, dodaje on, tekst nam daje nov pogled na verovanja Jevreja u srednjem veku.

- U ovom tekstu, koji je nastao u 15. veku, pa je prepisan 1684. u Amsterdamu, moguće je saznati mnogo toga o Bibliji što nije ušlo u zvanična tumačenja Svetog pisma – objašnjava Davila.

Kako dodaje, deo blaga je izgubljen na prostoru Izraela i Vavilona, dok su drugi deo prikupili arhangel Mihajlo i arhangel Gavrilo.

Prema legendi, Zavetni kovčeg napravljen je pre skoro 3.000 godina i u njemu se čuvaju ploče sa deset božjih zapovesti datih Mojsiju. Navodno su one čuvane u hramu kralja Solomona, ali hram su 597. i 586. pre nove ere uništili Vavilonci. Od tada se o tom kovčegu ne zna ništa.

- Autor je prepisao više legendi i mnoge od njih su u suprotnosti jedna s drugom – kaže profesor Davila.

Tekst je umnogome sličan Bakarnom svitku, jednom od svitaka s Mrtvog mora.

Izvor:Kurir

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.