Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Srušene sve teorije: Pronađena crna rupa koja je neverovatno svetla i puna energije!
 
 

Srušene sve teorije: Pronađena crna rupa koja je neverovatno svetla i puna energije!

Neverovatno otkriće. Naučnici su pronašli crnu rupu koja je neverovatno svetla i puna energije, što ruši sve postojeće teorije.

Izvor zraka

Oni su prvo mislili da je reč o supermasivnoj crnoj rupi, ali su dobijanjem novih podataka otkrili da je u stvari reč o veoma maloj crnoj rupi, 20 puta većoj od našeg sunca. Ipak, ta mala crna rupa, veoma je snažna i guta mnogo više materije nego što bi se očekivalo. Ova crna rupa, smatraju astronomi, izvor je i jakih rendgenskih zraka.

- Ova crna rupa ima izuzetne manire. Tako male crne rupe, pretpostavljali smo, nisu sposobne da proždiru materiju kao veće. Ipak, pogrešili smo. Zbog toga što su na granici, one gutaju još više materije – kaže Stiven Džastam iz Kineske akademije nauka.

Meki zraci

Ono što je posebno zbunilo naučnike koji su proučavali ovu crnu rupu kraj izvora rendgenskih zraka M101 ULX-1 jeste da većina tih zraka pripada takozvanoj rupi mekih rendgenskih zraka, koji tu uopšte ne bi trebalo da postoje.

- Prema važećim teorijama, ova crna rupa ne bi mogla da šalje te zrake i da bude ovako svetla kad već jede toliko materije. Sad moramo da vidimo koja teorija bi ovo mogla da objasni – kaže Đifeng Liju iz Kineske akademije nauka.

Izvor:Latimes/Kurir

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.