Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? U Izraelu otkriven vinski podrum star 3.700 godina
 
 

U Izraelu otkriven vinski podrum star 3.700 godina

Prilikom iskopavanja u drevnom gradu Tel Kabriju (Izrael) pronađeno je 50 ćupova u koje može da stane oko 3.000 današnjih vinskih boca.

Sačuvani ostaci navode na zaključak da je u njima bilo i belog i crnog vina, napravljenog od sastojaka kao što su borovnice, štapići cimeta, nana i mirta.

Iskopavanja na mestu drevne hananske palate ukrašene freskama u egejskom (morskom) stilu, jedine te vrste u Izraelu, počela su 2005. godine.

“Mislimo da je reč o vinskom podrumu u palati”, rekao je na godišnjem sastanku “Američke škole za orijentalna istraživanja” Erik Klajn, jedan od arheologa i šef Katedre za klasične i bliskoistočen jezike i civilizacije Univerziteta “Džordž Vašington”. Dve hiljade litara vina nije dovoljno za ceo narod. “Ta količina je dovoljna samo za vladara i njegovo domaćinstvo”, rekao je on.

Vinski podrum je otkriven pored ruševina objekta koji je, pretpostavljaju arheolozi, nekada bio sala za bankete. I sala i podrum verovatno su srušeni u zemljotresu.

Uzorci vina poslati su na analizu u laboratoriju Univerziteta “Voltham” u Masačusetsu. Sastav ostataka navodi na zaključak da se vino proizvodilo striktno prema receptu. Dodaci su verovatno služili za konzerviranje vina, a neki od njih nisu dobijeni od lokalnih biljaka, što ukazuje na razgranatu trgovinsku mrežu.

Bilo je to “veoma luksuzno piće namenjeno za posebne prilike”, kaže Asaf Jasur Landau, šef Katedre za morske civilizacije Univerziteta u Haifi, koji tvrdi da recept podseća na vina za lečenje korišćena u starom Egiptu.

“Moguće je da je imalo ukus kao kada biste uzeli vino sa smolom i dodali u njega sirup za kašalj”, rekao je Jasur-Landau.

Naučnici će nastaviti da analiziraju ostatke u nadi da će prikupiti dovoljno informacija kako bi napravili vino istog ukusa.

Izvor:Blic

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.