Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Čudovište: Ovaj dinosaurus je jeo Ti-reksa za doručak!
 
 

Čudovište: Ovaj dinosaurus je jeo Ti-reksa za doručak!

Američki paleontolozi objavili su danas da su otkrili ostatke jednog od najvećih kopnenih predatora u istoriji planete – devet metara visokog i četiri tone teškog dinosaurusa koji je harao zemljom pre 100 miliona godina.

Novootkrivena vrsta nazvana je Siats meekerorum, u čast kanibalističkog čudovišta iz mitologije američkih Juti Indijanaca.

Džinovski mesožder je predstavljao pretnju čak i za krvoločne tiranosauruse, naveli su naučnici. Tek će 30 miliona godina kasnije osam tona težak tiranosaurus reks preuzeti titulu glavnog predatora i zavladati terotorijom današnje Severne Amerike.

- Ovaj dinosaurus je bio pravi kolos, veći je bio samo ti-reks i možda akrokantosaur – kazala je Lindzi Zano sa Univerziteta i Muzeja prirodnih nauka Severne Karoline.

Fosilizovani ostaci ovog džina pronađeni su 2008. godine u ranokredskoj formaciji Sedar mauntin u državi Juta.

Naučnicima su bile potrebne dve godine da bi iz stene izvukli kosti i očistili ih, i još par godina da bi ih analizirali.

Dinosaurus siats (izgovara se siač) pripada grupi teropoda karhardontosaurusa, moćnih dvonožnih mesoždera i popunjava 30 miliona godina dugu prazninu na listi fosila severnoameričkih dinosaurusa predatora.

Studija američkih paleontologa objavljena je u časopisu „Nature Communications“.

Izvor:Tanjug

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.