Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Verovali ili ne: Ispod Antarktika se nalazi aktivni vulkan!
 
 

Verovali ili ne: Ispod Antarktika se nalazi aktivni vulkan!

Najhladniji kontinent naše planete Antarktik je do skoro bio poznat kao zemlja večitog leta. Međutim, naučnici su sada otkrili da se ispod večitog ledenog pokrivača krije ni manje ni više nego užareni vulkan. I to aktivan vulkan.

Nije mali broj vulkana koji probijaju led Antarktika, a među njima je svakako najpoznatiji Erebus, ujedno i najjužniji vulkan na našoj planeti.

Naučnici su bili uvereni u to da se i ispod površine leda nalaze brojni vulkani, ali ovo je prvi put da je otkriven jedan takav aktivan vulkan, izjavila je Amanda Louf sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu (Misuri, SAD), prenosi časopis „Nju sajentist“.

Do ovog podatka došlo se zahvaljujući seizmometru koji je na zapadu Antarktika postavljen pre šest godina. Od tada su zabeležena dva značajnija potresa izazvana erupcijama. Prvi se dešavao tokom januara i februara 2010. godine, dok je drugi usledio u martu 2011.

Potresi su zabeleženi na dubini od 25 do 40 kilometara, pa je mogućnost da su izazvani pomeranjem površinskih ledenih ploča isključena. Osim toga, i intenzitet potresa je bio slab (od 2 do 4 herca), pa je odbačena i opcija da su u pitanju zemljotresi.

Dodatnim istraživanjima utvrđeno je da takvi potresi mogu biti izazvani jedino erupcijom lave iz vulkana. To za pojedine naučnike ipak nije predstavljalo veliko iznenađenje

„Ova oblast ranije je bila poznata kao vulkanski veoma aktivna„, tvrdi Hju Kor, član Britanskih istraživača Antarktika sa Univerziteta u Kembridžu.

Još 2008. godine on je oktrio ispod površinskog sloja leda tragove vulkanske erupcije stare 2.000 godina.

Za sada ne postoji pouzdani način kojim bi naučnici mogli da utvrde da li će se vulkan ponovo aktivirati, smatra Amanda Louf. Međutim, svaka sledeća erupcija mogla bi da otopi deo leda koji se nalazi u srži Antarktika, izazivajući dalje oticanje vode ispod leda. To bi daljom vulkanskom aktivnošću moglo da se povećava, izbacujući sve više vode na površinu, zbog čega bi nivo mora mogao da se poveća.

„Ali ne mislim da će to izazvati velika otapanja leda, iako će svakako te promene biti primetne“, zaključuje Amanda Lauf.

Izvor:B92

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.