Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Pogledajte kako će izgledati pokretni grad!
 
 

Pogledajte kako će izgledati pokretni grad!

Mladi španski arhitekta Manuel Domingez napravio je revolucionarni projekat nazvan „Veoma velika struktura“, koji je u suštini ekološki lutajući grad na gusenicama, metropolis koji će, sa svojim građanima, bukvalno krstariti kuda im se prohte.

Nomadska metropola

Nomadski grad, projektovan na osnovu ideje britanskog arhitekte Rona Herona, biće samoodrživ, odnosno ceo proces proizvodnje hrane, struje, reciklaže i svih drugih vitalnih aktivnosti odvijaće se u njemu.

Domingez je na ideju da oživi Heronovu viziju došao razmišljajući o brzini kojom se menja svetska ekonomija i o nestalnosti ekonomije.

Ekonomska nužnost


- Moja vizija je bila da pomoću gusenica ceo grad pomerimo u područje u kojem je ekonomija kompatibilna s potrebama građana grada koji hoda. Želeo sam da stvorim zatvoren sistem u kojem će se uspešno rukovoditi materijom i energijom – kaže Domingez.

„Veoma velika struktura“ (ne sumnjamo da će mu građani dati drugo ime, kad jednom bude sagrađen) imaće, prema projektu, sve što jedan metropolis treba da ima: bulevare, solitere, poslovne zgrade, stambene četvrti, elektrane, sportsku infrastrukturu, škole, univerzitete, bolnice, biblioteke…

Domingezov neposredni uzor bio je Britanac Ron Heron, koji je pre pola veka projektovao „Hodajući grad“, robotsku strukturu koja bi se slobodno kretala po celom svetu. Heron je sanjao o izgradnji mnogo hodajućih gradova, koji bi mogli da se povezuju jedni s drugima i stvaraju „hodajuće metropolise“ kad je to potrebno.

Čista energija

Domingez je, kao i Heron, kao najvažniji zadatak sebi zadao stvaranje grada s čistom energijom, pa se njegova „Veoma velika struktura“ strujom napaja iz solarnih i vodoničnih elektrana i vetrogeneratora, koji se nalaze na ivicama grada.

Izvor:Kurir

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.