Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Kako bi izgledala Zemlja kad bi se sav led otopio?
 
 

Kako bi izgledala Zemlja kad bi se sav led otopio?

Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Magazin National Geographic odlučio je da prikaže svet kakav danas poznajemo, samo sa jednom malom razlikom: Sav led na Zemlji se otopio i otišao u more podižući ga za 65 metara tako stvarajući nove obale kontinenata.

Na Zemlji trenutno ima 8 miliona kubnih kilometara leda, a pojedini naučnici tvrde da bi bilo potrebno više od 5.000 godina da se on sav otopi. Međutim, kako bi naši kontinenti izgledali da se to desi danas?

Severna Amerika

Celokupna Atlantska obala bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu do San Dijega, koga ne bi bilo.

Južna Amerika

Basen reke Amazon bi postao ulaz za Atlantski okean što bi dovelo do nestajanja Buenos Ajresa, Urugvaja i velikog dela Paragvaja. Planinski delovi bi preživeli ovaj „napad“ vode zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare podizanjem nivoa vode u Mediteranu.

Evropa

London bi postao samo sećanje dok bi more ponovo preuzelo Veneciju. Ovaj katastrofalni scenario bi takođe odneo Holandiju i Dansku.

Azija

Zemlja koju nastanjuje 600 miliona Kineza bila bi poplavljena kao i Bangladeš sa svojih 160 miliona stanovnika zajedno sa dobrim delom priobalne Indije.

Australija


S obzirom da veći deo Australije čine pustinje, ovaj kontinent bi dobio novo more u samom centru, ali bi izgubio dobar deo priobalnih područja gde danas živi najveći deo populacije.

 

Pogledajte kompletnu mapu na sajtu National Geographica

Izvor:National Geographic/B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.