Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? MENJA ISTORIJU? Iskopana lobanja stara 1,8 miliona godina
 
 

MENJA ISTORIJU? Iskopana lobanja stara 1,8 miliona godina

"Lobanja 5" je peti primer ovoliko stare lobanje iskopane u Dmanisiju, Gruzija, koja pripada dvonožnom primatu sisara uspravnog hoda.

Tim istraživača je u Gruziji iskopao lobanju staru 1,8 miliona godina, koja se za sada zove “lobanja 5″. Dejvid Lordkipanidzie, istraživač iz gruzijskog Nacionalnog muzeja, izjavio je da je ovo najkompletnija lobanja ljudskih predaka ikada pronađena iz ovog perioda.

“Lobanja 5″ je peti primer ovoliko stare lobanje iskopane u Dmanisiju, Gruzija, koja pripada dvonožnom primatu sisara uspravnog hoda. Teorija po kojoj su Zemljom pre dva miliona godina hodale različite vrste ljudi izgleda pada u vodu. Ono što je fasciniralo istraživače je sličnost u konstituciji lobanje pronađene u Gruziji sa onima koje su identifikovane u Indoneziji ili Javi, pa se zbog toga veruje da postoji genetska povezanost bez obzira na geografski veliku udaljenost.

U članku u časopisu “Nauka” naučnici navode da su fosili homohabilis, homorudolfensis i homoergaster, koje su smatrali različitim vrstama tog perioda, zapravo samo varijacija jedne vrste – homoerectus.

U Dmanisiju je ostala neistražena teritorija od 50.000 kvadrata, tako da je se istraživači nadaju da će “lobanja 5″ možda dobiti društvo.

Izvor:Cnn.com

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.