Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Šta bi se dogodilo kad biste pucali u svemiru?
 
 

Šta bi se dogodilo kad biste pucali u svemiru?

Poznato je da vatra ne može da gori u svemiru u kome nema kiseonika, ali to ipak ne znači da u bezvazdušnom prostoru ne može da se puca iz vatrenog oružja. Savremena municija sadrži oksidacione agense, hemikalije koje pokreću eksploziju baruta, a samim tim omogućavaju ispaljivanje metka. Prema tome, nije vam potreban prirodan kiseonik.

Pošto smo zaključili da je ispunjen osnovni preduslov za „prangijanje“ u kosmosu, da pogledamo kako su na sajtu Space.com odgovorili na pitanje iz naslova ovog teksta: šta bi se dogodilo kad biste ispalili metak u svemiru?

Prema Trećem Njutnovom zakonu, tj. zakonu akcije i reakcije, sila koja deluje na metak izazvaće povratnu silu na oružje, a samim tim i na vas koji ga držite. Počećete da se krećete unazad. Ako metak izađe iz cevi brzinom od 1.000 metara u sekundi, vi ćete, budući da ste mnogo teži od metka, početi da se krećete u suprotnom smeru brzinom od svega pet centimetara u sekundi.

A ispaljeni metak. On će nastaviti da se kreće – u nedogled!

- Metak se nikad neće zaustaviti, jer se svemir mnogo brže širi nego što metak može da naiđe na značajniju količinu mase koja bi ga usporila – objašnjava Matija Ćuk, astronom koji radi na prestižnom Univerzitetu Harvard i na Institutu SETI.

Da se svemir ne širi, otpor od dva-tri atoma po kubnom centimetru u vakuumu svemira bi zaustavio metak „već“ za 10 miliona svetlosnih godina.

Što se vas tiče, verovatno biste takođe večno lebdeli kroz svemir.

Pazi, leđa!

Pucanje u leđa je kukavički čin, ali biste u svemiru teoretski mogli da upucate sami sebe u leđa, kaže astronom Piter Šulc sa Univerziteta Braun.

Mogli biste to da učinite dok kružite oko neke planete, na primer. Samo biste morali veoma precizno da nanišanite, to jest da pucate horizontalno i u pravoj visini, da bi metak obišao oko planete i vratio se do vaših leđa.

Scenario nije tako apsurdan kao što se čini. Šulc otkriva da su naučnici svojeveremeno nameravali da ga ostvare kako bi ispitivali sudare objekata pri velikim brzinama!

Ćuk napominje da će pogotovo morati da budu oprezni budući kolonisti Meseca, jer će metak, ako je ispaljen pod odgovarajućim uglom sa vrha neke od planina na Mesecu, moći da obiđe krug i završi u leđima koloniste koji ga je ispalio.

Izvor:Blic

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.