Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Klima je bila toplija za vreme starog Rima – svet se hladio 2000 godina!
 
 

Klima je bila toplija za vreme starog Rima – svet se hladio 2000 godina!

Naučna studija je otkrila tačne klimatske podatke iz godova polu-fosilizovanog drveća, sada su nam poznate temperature i klimatski uslovi sve do 138. godine pre nove ere. Planeta je bila toplija za vreme starog Rima i srednjeg veka nego što je sada.

Kako je uspevalo starim rimljanima da uzgajaju vinovu lozu u severnoj Engleskoj? Možda je odgovor sasvim jednostavan – klima je tada bila toplija!

Nova naučna studija sugeriše da je Britanija pre 2000 godina imala duži period s puno toplijim letima nego što ih ima sada.

Nemački naučnici su iskoristili podatke iz godova drveća – koji su ključni indikator klimatskih uslova – i zahvaljujući njima tvrde kako smo imali prilike da iskusimo „dugoročni period hlađenja klime“ koji je trajao dva milenijuma, sve do perioda globalnog zagrevanja u XX veku.

To globalno hlađenje je bilo ispresecano sa nekoliko toplijih perioda.

U to spada topao period u srednjem veku te, takođe, topliji period za vreme starog Rima kada su temperature bile u proseku jedan Celzijusov stepen više nego što su danas .

Nemački tim je otkrio kako je topli period trajao od 21.-50. pre nove ere, te da je uglavnom podcenjivan od strane klimatske naučne zajednice.

Rukovodilac studije profesor doktor Jan Esper sa Univerziteta Johanes Gutenberg u Majncu je rekao sledeće:

„Otkrili smo da su pretpostavke o temperaturama za vreme starog Rima i srednjeg veka bile preniske. Brojke koje smo mi dobili nisu preterano značajne ali nisu ni nevažne, naročito kada se uzme u obzir globalno zagrevanje, jer mi još uvek danas imamo temperature koje su manje za jedan stepen Celzijusove skale, od temperatura pre 2000 godina.“

U suštini naučnici su otkrili smanjenje globalnih temperatura od 0,6 stepeni u poslednjih 2000 godina, što je uslovljeno promenom Zemljine orbite oko Sunca i udaljavanjem od naše zvezde.

Studija je publikovana u žurnalu ‘Nature Climate Change‘.

Podaci se baziraju na merenjima koji idu sve do 138. godine pre nove ere.

Ova otkrića bi mogla pomoći u tome da naučna zajednica promisli o promenama u uvreženoj teoriji o uticajima globalnog zagrevanja.

Grupa profesora Espera sa geografskog Instituta JGU je koristila godove drveća, u suštini su merili gustinu godova iz polufosilizovanih debala borova iz finskog Laplanda, naročito na drveću koje je izniklo pre 138. godine pre nove ere.

Uz pomoć takvih podataka, naučnici su uspeli tačno demonstrirati dugoročni trend klimatskog hlađenja koje se dešava u poslednja dva milenijuma.

 

Izvor:Vestinet

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži